Man krijgt celstraf met uitstel voor belagen huisarts in Lissewege

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 49-jarige man uit Anderlecht heeft van de strafrechter in Brugge acht maanden celstraf met uitstel gekregen voor het belagen van een huisarts in Lissewege. Het openbaar ministerie wou Kurt V. interneren, maar de rechtbank ging daar dinsdag niet op in.

De problemen begonnen na het overlijden van de vader van Kurt V. De man ging voor zijn moeder zorgen en wou dat haar huisarts bevestigde dat zij niet goed bij geest meer was. Maar de dokter was van mening dat de moeder nog steeds wilsbekwaam was. V. kon dit niet verkroppen en begon de dokter begin 2017 hardnekkig te belagen via e-mail, sms en telefoon. Hij nam hierbij vaak een dreigende toon aan. “Ik ben daar. Mijn kanon staat klaar. Ik ga in Lissewege de boel opblazen“, las de procureur enkele berichten voor tijdens het proces. Omdat een tussenkomst van de politie geen soelaas bracht, werd V. halfweg juli 2017 opgepakt en aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen. Na drie weken voorhechtenis werd hij gelost onder voorwaarden.

De procureur drong tijdens het proces aan op de internering van V. “Volgens het psychiatrisch verslag verkeerde deze man in een manische psychose en heeft hij nog altijd nood aan behandeling in een gesloten instelling”, klonk het. Maar advocate Mieke Byttebier verzette zich daar met klem tegen. “De gerechtspsychiater heeft mijn cliënt amper tien minuten gesproken in de gevangenis. Op basis daarvan kan geen uitspraak gedaan worden over zijn huidige toestand. Wij hebben in april vorig jaar zelf een psychiater aangesteld. Na een urenlang gesprek kwam die tot de conclusie dat mijn cliënt op het moment van de feiten inderdaad psychotisch was, maar intussen niet meer. Hij is opnieuw bij zijn zinnen en leeft zijn voorwaarden na. Hij heeft een relatie en is werkzoekende. Hem nu nog interneren zou een zware vergissing zijn. Hij schaamt zich voor wat hij deed maar meer dan een accident de parcours was het niet.”

Omdat V. volgens Byttebier niet langer in staat van krankzinnigheid verkeert, moest hij worden vrijgesproken. Maar de rechter oordeelde dinsdag dat de man ook op het moment van de feiten goed wist wat hij deed en veegde vervolgens zowel de internering als de vrijspraak van tafel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier