Man die na betaling borgsom in de cel bleef, niet overgebracht naar rechtbank Brugge voor proces

Redactie KW

Een Iraakse man heeft verzet aangetekend tegen zijn veroordeling bij verstek tot zes maanden effectieve celstraf voor verboden wapenbezit. Zijn wagen werd een tijd geleden in Oostende aangetroffen met een taser erin.

Mustafa H. betaalde een borgsom van 5.000 euro, maar bleef na tussenkomst van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) toch in de gevangenis. Door die bizarre situatie werd hij vrijdag niet overgebracht naar de rechtbank van Brugge. Hij werd bij verstek veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf. Bijna drie weken geleden werd de man op basis van dat vonnis opgepakt op de luchthaven van Charleroi.

Absurde situatie

Sindsdien zit Mustafa H. in de gevangenis. Nochtans liet de kamer van inbeschuldigingstelling hem vrij, op voorwaarde dat hij een borgsom van 5.000 euro betaalde. Op 12 oktober had zijn familie het geld bij elkaar, maar de DVZ besloot hem uiteindelijk toch in de cel te houden. DVZ wil eerst onderzoeken of de man legaal in Nederland verblijft, wat volgens de verdediging het geval is. “Door deze absurde situatie zit die man nog steeds in de gevangenis. Ik moet vaststellen dat hij vandaag daardoor ook niet is overgebracht, waardoor hij zijn proces niet kan bijwonen”, aldus meester Pieterjan Van Muysen.

Eigen schuld

Het OM had begrip voor die argumenten, maar stelde dat de Irakees zelf voor een deel de situatie in de hand had gewerkt. Een tiental dagen geleden weigerde hij immers om overgeplaatst te worden naar de gevangenis van Brugge. Mogelijk was het van daaruit wel gelukt om hem zijn proces te laten bijwonen.

De verdediging vroeg om het verzet vandaag (vrijdag) al ontvankelijk te verklaren, maar daar ging de rechter niet op in. De zaak werd wel uitgesteld naar 18 januari, zodat de beklaagde zelf aanwezig kan zijn. Op het proces zal de verdediging onder andere aanvoeren dat de bewuste taser al lange tijd kapot was.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier