Man die Izegemse huisarts vermoordde: “Kreeg geen antwoord op vragen over pijn in rug en schouders”

Redactie KW

De 57-jarige Danny Samyn uit Ingelmunster die zijn huisarts Patrik Roelandt vermoordde, heeft niet één maar twee moorden op zijn geweten. Dat zei zijn 62-jarige weduwe. “Ik ben niet enkel mijn wederhelft kwijt, maar ook ik ben innerlijk verwoest! Ik heb geen toekomst meer!”

Huisarts Patrik Roelandt uit Izegem werd op 1 december 2015 op huisbezoek in de woning van patiënt Danny Samyn in de Rozestraat in Ingelmunster met twee messteken vermoord. Een steek in de hals van 11,5 centimeter diep was fataal. Samyn lokte de dokter naar zijn huis, legde het mes klaar, maakte een reistas klaar en ging kort voor de moord geld afhalen. Achteraf gooide hij de gsm van de dokter weg, trok hij een ander T-shirt aan en stapte hij met een sportzak vol spullen naar zijn advocaat.

De rechtbank in Kortrijk hield nog rekening met zijn spijtbetuiging en gaf Samyn 28 jaar cel en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van tien jaar. Een te zware straf vond Samyn en hij ging in beroep. Daar vecht hij de voorbedachtheid aan en vraagt hij een milde straf. Maar het Openbaar Ministerie twijfelt niet en vorderde 30 jaar plus vijftien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

Voor Kristiaan Vandenbussche en Julie Vandenbogaerde, die de familie van dokter Roelandt bijstaan, was het duidelijk een vooraf geplande moord. “Twee weken voordien is de politie binnengevallen en hebben ze al zijn wapens meegenomen. Ze hebben daarbij zijn deur vernield en daarvoor was hij kwaad. Hij wil macht over mensen, hij creëert zijn eigen onsterfelijkheid”, pleitte Vandenbussche. “Hij is een geslepen vos, een zuivere egoïst, wraakzuchtig en gevoelloos”, zo typeerde Vandenbogaerde hem.

Aan het eind van de zitting namen enkele familieleden nog het woord. “Ik ben niet enkel mijn wederhelft kwijt, maar ook ik ben innerlijk verwoest! Ik heb geen toekomst meer”, las zijn weduwe voor uit een handgeschreven brief. “Je bent een monster zonder waarden.” Hoe hard de voorzitter nadien ook probeerde, Samyn wou niks meer zeggen. “Ik kreeg geen antwoord op mijn vragen over de pijn in mijn schouders en rug”, was het enige wat hij als motief voor de moord nog kwijt wou.

Uitspraak op 15 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier