Leraar die kinderen misbruikte krijgt vijf jaar effectief

Redactie KW

Een 52-jarige leraar uit Oostende is ook in beroep bestraft met vijf jaar cel voor het verkrachten en aanranden van twee 14-jarige jongens.

De man lokte zijn slachtoffers via Facebook naar zijn woning en liet ze tijdens de seks drugs gebruiken. De man ontkende de feiten niet. Het verregaande misbruik kwam halfweg vorig jaar aan het licht.

Uit het verhoor van een jongen uit Poperinge bleek dat Ivan D. hem eind 2016 via Facebook contacteerde en “vuile” gesprekken met hem voerde. Zo vroeg D. de toen dertienjarige jongen bijvoorbeeld of hij al schaamhaar had. De Oostendenaar, die op het moment van de feiten als leerkracht aan de slag was in het Brusselse, probeerde de jongen voortdurend te overtuigen om bij hem op bezoek te komen en gebruikte daarbij koosnaampjes als “zoeteke”.

De Poperingse jongen ging echter niet in op de avances van D. Maar een veertienjarige jongen uit Ichtegem deed dat wel. Ook hij werd via Facebook gecontacteerd door D. en liet zich overhalen om af te spreken. Ivan D. ging de jongen afhalen aan het station in Oostende en nam hem mee naar huis. Daar liet hij zijn slachtoffer “poppers” (een soort spierverslappende drug, nvdr.) snuiven en verkrachtte hij hem.

Toen de jongen hem vroeg om te stoppen, ging D. daar niet op in en antwoordde hij: “De volgende keer gebruiken we XTC en zullen we alles filmen.”De jongen werd ook gedwongen tot orale seks. Uiteindelijk vroeg hij zijn slachtoffer ook om namen van leeftijdsgenootjes en zo kwam D. in contact met een veertienjarige jongen uit Gistel. Ook met deze jongen had D. seks, maar de tiener verklaarde dat dit met wederzijdse toestemming was.

In eerste aanleg kreeg D. vijf jaar effectief, maar hij ging in beroep. Volgens zijn advocaat wil hij werken aan zijn problematiek en vroeg daarom een straf met uitstel gekoppeld aan voorwaarden, waaronder zich laten behandelen. “Het is gestart als een escapisme, een vlucht voor de werkelijkheid. Als leraar stond hij in de spreekwoordelijke speelgoedwinkel, maar op school is er nooit iets gebeurd.”

Het openbaar ministerie vorderde dan weer een strengere straf van zeven jaar effectief. Maar het hof besloot de straf van vijf jaar effectief gewoon te bevestigen.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier