Langemarkse visboer: “Ik heb geen Kasteelmoord besteld”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Advocaat Koen Bentein van Langemarkenaar K. S. ontkent dat zijn cliënt 50.000 euro zou betaald hebben aan twee gangsters om zijn ex-echtgenote te bedreigen.

Ondertussen zit de visboer al een maand in de cel en zijn twee mannen opgespoord die ervan verdacht worden het geweld te hebben gepleegd. Benoit C. (34) uit Avelgem en Mayr-Ali K. (26) uit Menen kregen dinsdag van de raadkamer te horen dat ze een maand langer in de cel moet blijven.

Alles draait rond een dispuut tussen K. S. (45) en zijn ex-vrouw L. (43) over een erfenis van de moeder van K. Toen ze twee jaar geleden stierf liet ze haar zoon ongeveer 500.000 euro achter. Het bedrag werd in het gemeenschappelijk huwelijksvermogen ondergebracht, maar K. S. beweert dat zijn ex meteen daarna de echtscheiding aanvroeg, waardoor ze recht had op de helft van de erfenis. Om het geld terug te eisen, zou hij twee mannen ingeschakeld hebben om haar te bedreigen.

De politie slaagde erin om de mannen op te sporen en kon ze op 22 maart oppakken. Het gaat om Benoit C. (34) uit Avelgem en Mayr-Ali K. (26) uit Menen. “K.S. heeft die mannen aangewezen. Hij heeft ze geronseld om zijn partner fysiek te bedreigen. Ze zijn opgepakt voor dreigingen, poging tot doodslag en woonstschennis. Dinsdag kwamen ze voor de raadkamer die besliste om hun aanhouding met een maand te verlengen“, klinkt het bij het parket.

“Niet de bedoeling”

Eerder werd de aanhouding van K. S. al met een maand verlengd. Hij zou het duo 50.000 euro betaald hebben. “Dat klopt absoluut niet”, zegt zijn raadsman Koen Bentein uit Langemark. “Dat is totaal uit de lucht gegrepen. Ik mag er nog niet veel over zeggen omdat het onderzoek nog lopende is. Zolang niet iedereen met elkaar geconfronteerd is en zolang niet iedereen zijn versie van de feiten gegeven heeft, is het niet de bedoeling dat de ene al weet wat de andere verklaard heeft via de pers.”

“Kurt ontkent dat hij die mannen kent”, zegt Koen Bentein. “Nu kent hij ze wel, omdat ze opgepakt zijn en hun namen in het dossier staan, maar zelf kent hij ze niet. Het is gebeurd via een tussenpersoon, maar absoluut niet met de bedoeling om dergelijke feiten te plegen. Zulke zware geweldplegingen waren zeker de bedoeling niet.”

“Hij mag iedere dag 18 minuten bellen vanuit de gevangenis en probeert dan zijn zaak draaiende te houden”

K. S. is een bekende figuur in Langemark en heeft een eigen viswinkel. In een open brief gericht naar de onderzoeksrechter, die ook op de persoonlijke Facebookpagina van K. S. kwam, spraken de personeelsleden hun steun uit voor hun werkgever. “Ik weet niet wie die brief gepost heeft, maar het is duidelijk dat het met zijn medeweten en zijn toestemming gebeurd is. Hij staat zelf ook achter die brief”, vervolgt Koen Bentein. “Hij wil niet afgeschilderd worden als de grote gangster in heel het verhaal. ‘De mensen zouden eens moeten weten hoe L. de voorbije jaren het bloed van onder mijn nagels heeft gehaald en mij zo gedreven heeft totdat de boel ontploft is’, zegt hij. Blijkbaar heeft zij hem zo ver gedreven dat hij op een bepaald ogenblik zijn koelbloedigheid heeft verloren. Maar daarbij was het zeker niet de bedoeling dat het zulke proporties zou aannemen. De manier waarop het gegaan is, is buiten zijn wil gebeurd. Hij weet ook wel van zichzelf dat hij geen onbesproken blad is, maar hij zegt ook: ‘ik ben geen opdrachtgever van een nieuwe Kasteelmoord’.”

Niet failliet

Die zaak is nu gesloten, maar zijn personeel probeert wel nog de markten te doen. “Het personeel moest keuzes maken”, vervolgt Koen Bentein. “Ze kunnen het niet allemaal bolwerken. Op zich is dat ook geen probleem. Het is niet omdat de zaakvoerder afwezig is, of dat nu is omdat hij in de gevangenis zit of in het buitenland verblijft, dat een handeluitbating niet kan worden verdergezet. Als de zaakvoerder is hij de man die de onderhandelingen voert met de leveranciers en de vismijn. Dan moeten er keuzes gemaakt worden. Het is nu een beetje een geluk bij een ongeluk dat er nu net wegeniswerken voor de deur zijn. Dan is de afweging gemakkelijker te maken.”

“Kurt probeert toch de boel wat recht te houden vanuit de cel. Hij heeft ook zijn verantwoordelijkheid naar zijn personeel toe. Als hij niets doet en alles op zijn beloop laat, is de zaak binnen de kortste keren failliet. Het kadert allemaal in het kader van een vechtscheiding, maar de zaak is van allebei. Niemand heeft er dus belang bij dat de zaak failliet zou gaan. Hij tracht nu zo goed en zo kwaad mogelijk de zaak nog te runnen. Hij mag iedere dag 18 minuten bellen en die gebruikt hij bijna volledig om te zorgen dat de zaak boven water blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier