In totaal werden acht havenindringers tot zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete veroordeeld. Het gaat om mannen tussen 18 en 35 jaar oud, die allemaal minstens drie keer betrapt werden in de haven. Opvallend genoeg beweren, op een Syriër na, alle havenindringers afkomstig te zijn uit Eritrea.

Procureur Frank Demeester merkt op dat Eritrea in alle recente statistieken het sterkst vertegenwoordigd is. "Het gaat om ongeveer 25 procent van de opgepakte transmigranten in West-Vlaanderen. In de eerste week van oktober was er zelfs een piek van 36 procent." De kans is reëel dat sommige transmigranten eigenlijk een andere nationaliteit hebben. "Die mensen beweren afkomstig te zijn uit Eritrea, maar dat valt natuurlijk niet altijd te controleren", aldus Frank Demeester. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gaf eerder al aan dat het niet mogelijk is om Eritreeërs terug te sturen.

Het land in Oost-Afrika scheurde zich in het begin van de jaren '90 af van Ethiopië. Sindsdien wordt het land op autoritaire wijze geleid door president Isaias Afewerki. De toestand in Eritrea werd al door alle mensenrechtenorganisaties aan de kaak gesteld. Volgens een VN-rapport is er mogelijk zelfs sprake van misdaden tegen de menselijkheid.

Op dezelfde zitting moesten opnieuw acht vluchtelingen zich verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Twee Algerijnen, een Soedanees en opnieuw vijf Eritreeërs riskeren zes maanden gevangenisstraf en een geldboete van 800 euro. Alle transmigranten werden bij verstek berecht.

De rechter doet uitspraak op de zitting van 5 december.

(Belga)