Koppel uit Zillebeke voor rechter na jarenlang terroriseren van kinderen

Redactie KW

Een koppel uit Zillebeke staat voor de rechter in Ieper omdat ze twee pleegkinderen jarenlang zou hebben mishandeld. “Hun leven werd tot een hel gemaakt”, aldus de openbare aanklager. “Ze spreken de waarheid niet”, zegt de verdediging.

Rauw vlees eten, dagenlange vernederingen, geslagen worden, beschimmelde boterhammen mee naar school, 1.000 bladzijden straf volschrijven met ‘ik ben te gulzig’. Het is een korte bloemlezing van wat de openbare aanklager op de Ieperse rechtbank verklaarde over wat een koppel uit Zillebeke hun pleegkinderen zou hebben aangedaan. Het paar zou twee van hun pleegkinderen jarenlang hebben geterroriseerd. “Het leven van die kinderen werd tot een hel herschapen”, aldus de procureur, die een effectieve celstraf vorderde tegen de twee pleegouders.

Ook meester Marc Snick, de advocaat van de twee kinderen die zich durfden burgerlijke partij stellen op de rechtbank, was niet mals voor de twee mensen in het beklaagdenbankje. “Broer en zus zijn jaren slachtoffer geweest van manipulatie van de twee pleegouders”, aldus de raadsman. “De jongen is vernederd geweest en was jarenlang het slachtoffer van slagen en schoppen. Het was echt een vorm van foltering. Hun kindertijd werd volledig kapotgemaakt. Op de dag van vandaag hebben die twee mensen, die nu volwassen zijn, nog altijd problemen.”

Hechtingsstoornissen

Volgens meester Nina Van Eeckhaut, die het koppel verdedigt, is het verhaal heel wat complexer dan wat de slachtoffers zeggen. “Die kinderen hebben hechtingsstoornissen, omdat ze in hun eerste levensjaren geen ouderlijke liefde hebben gekregen. Dat is nefast voor de ontwikkeling van hun geweten en liegen dan ook. Het gaat hier om valse beschuldigingen.”

Nog volgens de verdediging begonnen de problemen toen een echte dochter van het koppel de stiefkinderen tegen de twee beklaagden opzette. “De dochter wou geld van haar ouders voor een verbouwing, maar kreeg dat niet. Toen liet die vrouw de stiefkinderen allerhande leugenachtige verklaringen afleggen.” De vrouw in het beklaagdenbankje had een mapje met schoolrapporten van haar stiefkinderen bij. “Ze houdt die bij, net zoals alle moeders die hun kinderen graag zien dat doen”, aldus meester Van Eeckhaut, die de vrijspraak vraagt.

Schone schijn voor de buitenwereld. Het draaide bij de mensen allemaal om geld. De kinderen moesten in heel West-Vlaanderen pannenkoeken gaan verkopen en de opbrengst was voor de pleegouders”, reageerde meester Snick. Toen de rechter de zus en broer zelf aan het woord liet, barsten die in tranen uit. “Ik probeer mijn leven weer op de rails te krijgen, maar dat is zeer moeilijk. We gaan nooit vergeten wat we allemaal hebben meegemaakt”, aldus de broer. “De emotie van die twee mensen is niet gespeeld, er zijn genoeg objectieve elementen in het dossier die aantonen dat ze de waarheid zeggen”, aldus nog meester Snick.

Vonnis op 17 mei.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier