Koen voert al 10 jaar strijd om de waarheid over dood van zijn broer: “Christ was geen junk”

Christ Callens overleed aan een overdosis heroïne. © GF
Laurens Kindt

Christ Callens uit Harelbeke overleed in 2008 aan een overdosis heroïne, maar zette die fatale spuit volgens zijn broer Koen niet zelf. “Koen werd vermoord. De daders hebben dat ook toegegeven. Ze zijn achteraf zelfs gaan feesten met het geld van Koen. Maar volgens het parket zijn de feiten verjaard. En dus komt er geen proces. Onaanvaardbaar”, klinkt het bij de nabestaanden.

“Is het leven van mijn broer minder waard dan dat van een ander?” Die vraag stelt Koen Callens zich nu al tien jaar. In het eerste weekend van maart 2008 overleed zijn broer Christ in verdachte omstandigheden in Kortrijk. “Koen was een beetje op de dool na een liefdesbreuk. Hij zocht een plaats om te slapen en is helaas bij de verkeerde vrienden beland. Die zagen dat hij geld had en hebben hem meegelokt naar een huisje in het beluik Vannestes Reke in de Kortrijkse stationsbuurt”, vertelt Koen.

Wat er zich in het beluikhuisje precies afspeelde, is na tien jaar nog altijd een raadsel. Wat vast staat, is dat Christ Callens op 9 maart 2008 dood werd aangetroffen in de woning. Het Kortrijkse parket beschouwde het overlijden als verdacht en stelde een onderzoeksrechter aan. Die beval een autopsie. “Daaruit is gebleken dat Koen overleed aan een overdosis heroïne. Vreemd, want mijn broer was radicaal tegen drugs. Op zijn lichaam zijn ook nergens andere plaatsen gevonden waar drugs geïnjecteerd werden. Hij was dus geen vaste gebruiker”, zegt Koen.

Stilstand

Vreemd genoeg stopt daar het onderzoek. Amper enkele maanden na het overlijden van Christ Callens zit de zaak op een dood spoor. “Dit onderzoek is niet als tweederangsonderzoek behandeld, het is gewoon niet behandeld“, zegt advocaat Frank Scheerlinck, die Koen Callens in zijn strijd om de waarheid bijstaat. “Voor Koen gaat het om de eer van zijn broer. Christ was geen junk. Hij was alleen op de verkeerde plaats op het verkeerde moment met de verkeerde mensen”, zegt raadsman Scheerlinck. Hij diende in 2015, na zeven jaar stilstand in het onderzoek, klacht in bij de onderzoeksrechter. Daardoor moest die wel in gang schieten en werden de mensen verhoord die in dat fatale weekend bij Christ Callens waren.

Een van hen, de man die vermoedelijk de shot heroïne heeft gezet, is ondertussen zelf overleden. Maar een vrouw die erbij was, wist wat er zou gebeuren, en dit liet gebeuren, nog eens terugkeerde en besloot om Christ niet naar het ziekenhuis te brengen, leeft wel nog. Zij heeft zelfs toegegeven dat ze wist dat Christ veel geld, zo’n 1.000 euro, bij zich had. Die vrouw gaf toe dat iedereen wist dat Christ geen heroïne nam, dat hij radicaal tegen drugs was. In plaats van Christ te helpen, hebben die mensen het geld uit zijn portefeuille gehaald en zijn ze de rest van het weekend gaan feesten in Kortrijk”, klinkt het.

Wat er zich in het beluikhuisje in Vannestes Reke afspeelde, is nog altijd een raadsel.
Wat er zich in het beluikhuisje in Vannestes Reke afspeelde, is nog altijd een raadsel.© TV

Klassejustitie

De lange strijd om de waarheid over het overlijden van zijn broer weegt op Koen Callens. “Ik ben kapot. Talloze keren ben ik naar de politie gegaan om hen informatie te geven. Maar er gebeurde vrijwel niets. Ze vroegen mij zelfs of ik de kosten van het onderzoek kon voorschieten. Pure klassejustitie dus. Wie geld heeft, krijgt alles gedaan. Mocht Christ bij wijze van spreken de zoon van de burgemeester geweest zijn, dan zou het onderzoek wel even anders gelopen zijn. Dan zou men wel alles op alles gezet hebben om de waarheid te achterhalen. Hier ging men ervan uit dat Christ ‘maar een junkie was’. En dat is nonsens. Dat beeld van mijn broer is niet correct. Gelukkig ben ik in contact gekomen met advocaat Frank Scheerlinck. Hij heeft onmiddellijk het nodige gedaan”, zegt Koen.

Assisen

Het onderzoek is ondertussen afgesloten, twee verdachten zullen zich normaal gezien voor de rechter moeten verantwoorden. Alleen is na tien jaar nog altijd niet duidelijk voor welke feiten.

Toen ze het geld van Christ stalen, wisten ze dat hij ging sterven als hij niet naar het ziekenhuis gebracht werd. Voor mij is dat dus roofmoord, of minstens doodslag en diefstal. Ik hoop dan ook dat deze zaak voor een assisenjury gebracht wordt. Dan zou ik tenminste het gevoel hebben dat justitie het overlijden van mijn broer au sérieux neemt en niet als een fait-divers, zoals nu het geval is”, zegt Koen Callens.

“De man die vermoedelijk shot heroïne gezet heeft, is ondertussen zelf overleden” – Frank Scheerlinck, advocaat van Koen Callens

Het parket is een andere mening toegedaan en stelt dat de feiten gekwalificeerd moeten worden als schuldig hulpverzuim. Als de raadkamer daarmee akkoord gaat, dan komt er geen proces want met die kwalificatie zouden de feiten verjaard zijn. “Het is geen toeval dat het parket dit wil. Zij hebben de zaak stof laten vergaren, hebben niets onderzocht. Waarom is er in 2008 niet meteen een gerechtelijk onderzoek geopend? Nu beseft men dat dit een fout is en men wil vermijden dat die fout in een openbaar proces aan bod komt. Wij gaan ons uiterste best doen om te zorgen dat er toch een proces komt”, zegt advocaat Frank Scheerlinck.

Mini-onderzoek

Bij gerechtelijke bronnen valt te horen dat het parket wel degelijk een onderzoek heeft gevoerd. “Er is een mini-onderzoek geweest, in eerste instantie bleek daar niet veel aan de hand te zijn. We gingen ervan uit dat die man de dodelijke shot heroïne zelf gezet heeft. Het is pas in 2014, wanneer een familielid van het slachtoffer naar de politie stapt met één van de personen die erbij was, dat het onderzoek nieuw leven kreeg. Pas toen kregen we te horen dat iemand anders dat shot bij het slachtoffer gezet heeft, maar dat die persoon ondertussen zelf overleden is aan een overdosis”, klinkt het.

Woordvoerder Tom Janssens van het Kortrijkse parket kan weinig kwijt over de zaak. “De beslissing is nu in handen van de raadkamer. Voor ons zijn de feiten te kwalificeren als schuldig hulpverzuim. En dus zijn ze verjaard“, klinkt het.

De raadkamer in Kortrijk sprak zich vrijdag nog niet uit over het dossier. De zaak is uitgesteld naar 6 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier