Kerken Koksijde en Ieper voorzien camera’s om diefstallen tegen te gaan

Redactie KW

Na een zoveelste offerblokdiefstal volgt Koksijde het voorbeeld van de kathedraal in Ieper. Tegen eind dit jaar zijn alle 6 kerken uitgerust met camerabewaking.

Een dief ging dinsdag tussen 16.30 en 17 uur aan de haal met geld uit offerblokken in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk in Koksijde. “De dader was niet op heterdaad betrapt, maar moet verrast geweest zijn want we vonden een lijmstok, die nog in één van de offerblokken stak”, zegt pastoor Hans Devos. “We weten heel weinig over buit en dader, en kregen al een 4-tal keer te maken met offerblokdieven afgelopen jaar.”

Ook in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper werd dit jaar meermaals geld uit de offerblokken gepeuterd. “Wij hebben camera’s en zien telkens dat het om dezelfde dader gaat“, aldus Toon Breyne, voorzitter van de kerkfabriek. “De man is vaste klant en gaat ook te werk met lijm- of magneetstokken.”

Ondanks de grote sociale controle durven dieven nog altijd

Het gaat om Davy S. (44) uit Roeselare. Hij werd dit jaar in februari aangehouden, in juni veroordeeld tot een celstraf, maar begon sinds zijn vrijlating eind juli meteen opnieuw. “Hij wordt verdacht van het stelen van een handtas en van geld uit offerblokken op 31 juli, 4 en 23 augustus en 13 september in de kathedraal in Ieper en de basiliek in Dadizele”, klinkt het bij het parket. “Ondertussen is de man opnieuw aangehouden en doorverwezen naar de correctionele rechtbank.”

Net als in Ieper zoekt pastoor Devos zijn heil in camera’s. “Twee van de zes kerken in Koksijde hebben al camera’s en willen tegen eind dit jaar in alle kerken camera’s. Ondanks de grote sociale controle durven dieven nog altijd. Camerabewaking is de enige manier om hen af te schrikken en te vatten. In de kerk van Oostduinkerke hadden we afgelopen jaren last van vandalisme. Met de nieuwe camera’s kunnen we die kerk voortaan 7 dagen op 7 open houden. Er zijn trouwens heel weinig momenten, waarop geen volk aanwezig is in onze kerken.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier