Kelner die Blankenbergs restaurant 300.000 euro lichter maakte riskeert twee jaar cel

Redactie KW

Een voormalige kelner van het Blankenbergse restaurant Oesterput riskeert twee jaar effectieve celstraf omdat hij jarenlang geld ontvreemde uit de kassa. Tom M. zou ruim 300.000 euro achterover hebben gedrukt en verbrast aan gokken, drank en vrouwen.

Het was de boekhouder van restaurant Oesterput langs de Wenduinse Steenweg in Blankenberge die in september 2016 aan de alarmbel trok. Hij had grote tekorten vastgesteld en onderzoek van de beelden van de bewakingscamera wezen uit dat kelner Tom M. (41) op twee weken tijd om en bij de 800 euro uit de kassa had gehaald.

Het gerecht becijferde dat M. sinds 2004 liefst 303.000 euro uit de kassa achterover had gedrukt en op zijn eigen rekening had gestort. M. werd in de boeien geslagen en zat vijf dagen in voorhechtenis. Het openbaar ministerie vorderde twee jaar effectieve celstraf voor de man, die momenteel in Mallorca woont en niet kwam opdagen voor zijn proces. Daphné Dumpery, advocate van het restaurant, hekelde de levensstijl van de voormalige kelner. “Hij maakte overal grote sier en plaatste daar zonder schroom foto’s van op Facebook”, stelde ze. Soms gaf M. op een maand tijd 2.000 euro uit aan restaurantbezoeken.

Hij verbraste ook grote sommen aan merkkledij, gokken en luxereisjes naar Thailand. “Na de breuk met zijn vrouw spendeerde de beklaagde het gestolen geld ook aan drank en vrouwen”, stelde de procureur. “Hij gaf systematisch meer geld uit dan hij verdiende. Dat bewijzen de bankgegevens en foto’s op zijn Facebook-pagina voldoende. Spijt of schuldinzicht ontbreken want hij heeft nog geen euro terugbetaald. Nochtans kreeg hij intussen zijn Mercedes terug. Die zou hij misschien kunnen verkopen om het slachtoffer te vergoeden.”

Door iedereen scheef bekeken

Tom M. geeft toe dat hij geld meenam uit de kassa, maar volgens de verdediging ging het om hooguit 15.000 euro. “En mijn cliënt heeft daar wel degelijk spijt over”, stelde zijn advocaat Dirk Vandamme. “Na zijn arrestatie kwam hij in een sociaal isolement terecht en werd hij door iedereen scheef bekeken. Zelfs tijdens het carnaval werd de spot met hem gedreven. Hij is dan ook naar Mallorca uitgeweken waar hij een beperkt inkomen geniet. Hij is hier vandaag niet omdat een vliegticket naar België te duur was.”

Volgens Vandamme is er nooit sprake geweest van een exuberante levensstijl. “Hij spendeerde nooit de buitensporige bedragen die hier genoemd worden. Als hij naar Thailand afreisde, zocht hij de goedkoopste tickets en op restaurant bestelde hij altijd de huiswijn.” Vandamme verwees ook naar mogelijke andere verklaringen voor de grote kastekorten. “Over het zwarte geldcircuit in Oesterput wordt hier in alle talen gezwegen. Nu schuift de zaakvoerder alles in de schoenen van mijn cliënt om het gat te verklaren aan de fiscus.” Het restaurant liep bij een controle van de fiscus in 2012 tegen de lamp. Zaakvoerder Piet Devriendt kreeg toen een geldboete opgelegd en betaalde de ontdoken belastingen terug. De uitspraak in de zaak tegen Tom M. volgt op 17 december.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier