Kasteelmoord: proces in beroep start op 12 november

© (Foto Belga)
Laurens Kindt

Het proces over de Kasteelmoord zal op maandag 12 november om 14 uur ingeleid worden voor het hof van beroep in Gent. Dat bevestigt persraadsheer Martin Minnaert van het hof van beroep.

In april viel het doek over de zaak in eerste aanleg. Voor hun aandeel in de moord op kasteelheer Stijn Saelens kregen de vier beklaagden toen celstraffen tussen 15 en 27 jaar. De zwaarste straf van 27 jaar was weggelegd voor de Ruiseleedse dorpsdokter André Gyselbrecht en de Zeeuw Evert de Clercq. De eerste werd beschouwd als de opdrachtgever, de laatste als de man die de uiteindelijke moordenaars ronselde. Pierre Serry uit Aalter kreeg 21 jaar cel, Eindhovenaar Roy Larmit werd veroordeeld tot 15 jaar cel.

Vrij snel tekenden enkele veroordeelden beroep aan tegen het vonnis, tot uiteindelijk het parket ook besliste om beroep aan te tekenen tegen het vonnis voor alle veroordeelden. Daardoor wordt de hele zaak nu opnieuw gepleit voor het hof van beroep. Wellicht zullen er op 12 november alleen conclusietermijnen afgesproken. Binnen die termijnen krijgen alle partijen dan de tijd om hun standpunt op papier te zetten en over te maken aan alle andere partijen. Wanneer er effectief gepleit zal worden, zal ook op 12 november bepaald worden. Een nieuw gezicht in de zaak is alvast de bekende advocaat Walter Van Steenbrugge. Hij neemt sinds kort, samen met de Nederlandse advocaat Sidney Smeets, de verdediging van Evert de Clercq waar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier