Jury beluistert tape met bekentenis na reconstructie

Donderdag kreeg de jury de tape te horen © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) is de tape beluisterd van de bekentenis die Geert Vanweehaeghe (37) op het einde van de reconstructie aflegde.

Volgens de verdediging is het duidelijk dat bepaalde suggestieve passages bewust uit de transcriptie waren weggelaten.

In die periode was de woning van Geert Vanweehaeghe uitgerust met afluisterapparatuur. Ook het gesprek na de reconstructie werd daardoor opgenomen.

Donderdagmiddag kreeg de jury de kans om de opname te beluisteren. Eerst legde wetsdokter Marc De Leeuw aan Vanweehaeghe uit dat er zeker een tweede steek is geweest. De beschuldigde bleef echter volhouden dat Caroline Vyncke enkel op zijn mes was gevallen.

“Zeg gewoon hoe het geweest is, dan zijn we er vanaf. Het zijn erge feiten, we gaan u blijven lastigvallen”, zei onderzoeksrechter Marc Allegaert. Vanweehaeghe bleef echter ‘nink’ zeggen, en beweerde het zich niet te herinneren. “Als je nu geen uitleg geeft, gaan de mensen van de politie u alle dagen daarmee confronteren”, probeerde ook de wetsdokter. “Roepen, tieren en bussen (kloppen red.) op tafel, dat kan ik zeggen. Maar de rest, nee”, antwoordde Vanweehaeghe.

Er zijn zaken die niet in de transcriptie staan. Ik ga daarmee verder, ik vind dat dit niet kan

Na een half uur gaf de beschuldigde toch toe en speelde hij de scène na. De verdediging vroeg om een kopie van de opname. “Zodat we via een West-Vlaamse deurwaarder het hele gesprek kunnen laten neerschrijven. Er zijn zaken die niet in de transcriptie staan. Ik ga daarmee verder, ik vind dat dit niet kan”, aldus meester Frank Scheerlinck. Geert Vanweehaeghe trok de bekentenissen kort na de reconstructie terug in.

Donderdagochtend kwamen ook nog enkele buren van het koppel aan het woord. Katrien Couckuyt sprak hoogstens een uur voor haar verdwijning nog met Caroline Vyncke. “Ze heeft toen verteld dat ze van plan was om weg te gaan. Ze was in haar pyjama.” Een uur later stond Geert Vanweehaeghe aan de voordeur van de getuige. Hij kwam vragen, of ze zijn vriendin nog gezien had. “De volgende ochtend heb ik dan hun hond met leiband vlakbij gezien. Die riem was helemaal in modder.”

Een andere buurvrouw ontmoette Vanweehaeghe diezelfde ochtend. “Hij zei dat ze verdwenen was, en dat ze zeker niet moest terugkomen. Ik heb gezien dat hij een paar krabbels had in zijn nek. Dat viel op, maar ik weet niet waar ze van afkomstig waren.”

Geert Vanweehaeghe stond in de buurt bekend als een fantast. “Hij hield ons altijd tegen om hele verhalen te vertellen, vooral over problemen met zijn gezondheid. Het kon nooit allemaal kloppen, maar ik zag er geen kwaad in”, aldus Kristin Deprez. Niet elke buurtbewoner kon goed overweg met de fantastische verhalen van de beschuldigde. “Geert trachtte ik zoveel mogelijk te mijden, want hij had nogal veel fantasie. Ik geloofde daar niets van”, getuigde een overbuur.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier