Jongeren terecht voor gijzeling na afpersing

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vier jongeren van 19 en 20 jaar uit Kortrijk en Waregem riskeren twee jaar cel voor een gijzeling. Op 5 september vorig jaar namen ze het heft zelf in handen nadat enkele dagen voordien de slachtoffers een koppel en hun zoontje van 2,5 jaar oud in Menen met een wapen hadden bedreigd en afgeperst. Ook de slachtoffers stonden terecht.

Op 24 augustus zakten Viktor H. (29) uit Deerlijk, Levi N. (24) uit Waregem en Gillian M. (28) uit Zulte naar het appartement van een koppel uit Menen af. Met twee wapens in de hand bedreigden ze het koppel en hun zoontje van 2,5 jaar en vroegen een schuld van 1.000 euro in te lossen. Het koppel diende klacht in bij de politie, maar dat bracht niet veel zoden aan de dijk. Vier jongeren uit Kortrijk en Waregem en de vader van het bedreigde kind, Faisal M. (29) uit Kortrijk, namen dan maar het heft zelf in handen.

Op 5 september gijzelden ze eerst Viktor H. en voerden hem in de koffer van een wagen naar Wielsbeke, daarna was ook Gillian M. aan de beurt. Ze gaven hen een pak rammel dat duidelijk moest maken dat ze met de afpersing en de bedreiging van het kind niet opgezet waren. “Had de politie na de melding van de gewapende bedreigingen haar werk gedaan, dan was die gijzeling nooit nodig geweest“, vond advocaat Thomas Vandemeulebroucke, die twee jonge gijzelnemers uit Kortrijk verdedigde. Hij vond dat de gijzelingsactie uitgelokt is door de eerdere afpersing. Het trio dat het koppel en het kindje bedreigde, riskeert met celstraffen tot achttien maanden lichtere straffen dan de deelnemers aan de gijzelingsactie. Twee van hen daagden niet voor de rechtbank op. “Het was niet de bedoeling dat er geweld, kinderen of vrouwen aan te pas zouden komen”, verontschuldigde Gillian M. zich. Vonnis op 9 april.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier