Jongemannen verwonden uitbater en klanten van café in Woesten “zonder enige aanleiding”

© TP
Redactie KW

De jonge twintigers K. V. uit Ieper en B. V. uit De Panne moesten zich maandag in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor een raid op café In de Meiboom in Woesten.

“Het was een warme avond op 27 juni 2017”, herinnert cafébaas Remi Gruwez (76) zich. “Rond 22 uur hoorde ik tumult buiten. Toen ik wou kijken, kreeg ik meteen een grote klop tegen mijn neus van een onbekende kerel. Het bloed gutste uit mijn neus, waardoor ik niet meer kon zien. Ik kreeg nog enkele stampen en riep bel de politie.”

Ook enkele klanten en een werkneemster kregen klappen. “Ze raakte zelfs bewusteloos en een van de klanten raakte gewond aan zijn knie, die nog maar net geopereerd was”, aldus Gruwez. “Een van hen sloeg nog een raam aan diggelen, waarna ze de vlucht namen. En dat allemaal zonder enige aanleiding.”

Volgens mij wilden die kerels gewoon ruzie komen maken

Op de rechtbank werd verklaard dat de mannen aangedaan waren door de zelfdoding van een vriend en dat ze een werkneemster van het café bedreigden, omdat zij nog met hem zou gesproken hebben op de avond van de wanhoopsdaad. “Mijn cliënt was opgepept door een mix van verdriet, alcohol en cannabis”, aldus de advocaat van K. V. “Hij dacht dat de werkneemster van het café meer wist over de motieven achter de wanhoopsdaad. Hij heeft het moeilijk met geweldbeheersing en van het een kwam het ander.”

“Ik heb dat verhaal ook gehoord, achteraf. Volgens mij wilden die kerels gewoon ruzie komen maken”, denkt Gruwez. “Er was enkele weken ervoor al eens een incident met een van de beklaagden in een café in Boezinge.”

Remi moest geopereerd worden, want zijn neus was verbrijzeld. “Volgens de arts had ik geluk dat mijn neus diende als kreukelzone, anders was ik er waarschijnlijk niet meer. Ik ondervind nog altijd last: tijdens het niezen of een verkoudheid kan mijn neus hevig beginnen bloeden. Ik ben wel tevreden dat ik nog kan zien. Het is de eerste keer dat ik zo’n incident meemaak in de 45 jaar dat ik hier café houdt. In de Meiboom is een rustig café zonder ruziezoekers.”

De slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en de procureur vorderde een effectieve straf voor de beklaagden.

De rechter velt op 18 februari het vonnis.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier