Jongeman staat terecht voor inbraak in kantoor schooldirecteur van Iepers atheneum

© TP
Redactie KW

Een jongeman staat terecht voor de inbraak in het bureau van de directeur van het atheneum. De inbraak leidde tot de installatie van camera’s op de campus.

D. B. (20) uit Eeklo moest zich afgelopen maandag in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor een inbraak in het kantoor van de directeur van het atheneum in Ieper. De feiten dateren van 24 augustus 2017. “De beklaagde ontvreemdde met een minderjarige een geldkoffer“, aldus de procureur.

De buit bestond uit meer dan 700 euro, 168 postzegels, een 200-tal maaltijd- en zwemtickets, railpas en debetkaart, waarmee nadien 600 euro afgehaald werd. De beklaagde riskeert hiervoor een voorwaardelijke straf en een effectieve boete, maar hij ontkent zijn betrokkenheid. “Een vriend zei dat hij een bankkaart had gevonden, waarmee ik geld afhaalde. Ik pleegde geen inbraak in de school.”

De jongeman woont nog bij zijn moeder en kent zijn vonnis op 18 maart. Ook aanwezig in de rechtbank was schooldirecteur Sandra Leleu, die zich burgerlijke partij stelde en een schadevergoeding vorderde voor de gestolen goederen en inbraakschade. “Het gaat voornamelijk om geld van de leerlingen, dat de school ondertussen heeft voorgeschoten”, vertelt ze. “De inbraak gebeurde via het raam van mijn bureau, dat tijdelijk hersteld was na een eerste inbraak enkele dagen ervoor. Deze inbraken deden ons beslissen om camerabewaking te installeren, want wij hebben een heel open campus aan het Minneplein.”

Ook een aantal scholen van de vzw Sint-Maartensscholen installeerde enkele jaren geleden camera’s. “Omwille van de veiligheid, al waken we erover om van een school geen versterkte burcht te maken en we houden rekening met de privacy”, zegt algemeen directeur Matthias Archie. “Camera’s schrikken af, maar zijn niet zaligmakend. Er werd een paar jaar geleden bijvoorbeeld ingebroken in het Immaculata, vermoedelijk door een Russische bende. De beelden hebben echter niet geleid tot een doorbraak in die zaak. Onze scholen hebben trouwens al jaren geen cash geld meer door ons digitaal betaalsysteem.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier