Jonge wegpiraat die politiewagens ramde op E40 in Jabbeke moet zwaar betalen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een achttienjarige jongeman uit Frankrijk heeft in de Brugse rechtbank twaalf maanden cel gekregen, waarvan negen effectief, voor een dolle achtervolging waarbij hij twee politiewagens ramde.

Aan vier agenten die zich burgerlijke partij hadden gesteld in de zaak, moet hij elk een schadevergoeding betalen van 1.125 euro. Zijn auto werd verbeurd verklaard en aan de Belgische staat moet hij ook nog een voorlopige schadevergoeding betalen van 8.000 euro.

In de nacht van 25 op 26 november vorig jaar reed Lionel D. na een uitstap met vrienden in Brussel met zijn Ford Ka over het middenvak op de E40 in het Oost-Vlaamse Merelbeke. Een patrouille van de verkeerspolitie maande hem aan om rechts te rijden, waarop D. het gaspedaal indrukte en een dolle achtervolging zich ontspon. Toen de Ford Ka met vier inzittenden Jabbeke naderde, probeerden drie politiewagens de auto klem te rijden. Maar D. gaf zich niet gewonnen en ramdetwee politiewagens. Een daarvan begon te tollen en belandde in de middenberm.

Twee agenten van de Oost-Vlaamse verkeerspolitie raakten daarbij gewond. De wagen van D. kon uiteindelijk in Oudenburg klemgereden worden. Lionel D., een jeugddelinquent die meermaals met de Franse jeugdrechter in contact kwam, had geen rijbewijs en zijn Ford Ka bleek niet verzekerd.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier