Jonge Waalse die in Wevelgem woonde, riskeert tot vijf jaar cel in terreurdossier

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 24-jarige Waalse vrouw heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Molly B., die in het West-Vlaamse Wevelgem woonde, zette jihadisten tijdens chatgesprekken aan om aanslagen te plegen. Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel, waarvan 37 maanden effectief.

Het onderzoek naar Molly B. ging van start toen een dubieus Facebookprofiel aan haar kon gelinkt worden. Eind 2013 stonden op het profiel onder andere een foto van een bommengordel en van het politiecommissariaat in Wevelgem. Al snel werd duidelijk dat de jonge Waalse actief was in elf chatgroepen waar de jihad werd gepredikt. “Ze was duidelijk aanhanger van Islamitische Staat”, aldus federaal procureur Jan Kerkhofs.

Molly B. spoorde de andere chatters aan om tot actie over te gaan. Op die manier had de beklaagde contact met een vrouw die betrokken was bij een verijdelde aanslag op de Notre-Dame in Parijs. In september 2016 werd in die buurt een wagen geladen met gasflessen aangetroffen. Aan de 18-jarige Ismaël Z. vertelde de beklaagde dat ze wraak wilde voor haar onbestaande gesneuvelde echtgenoot. Z. werd in februari 2017 gearresteerd omdat hij plannen had gemaakt voor een aanslag in Rijsel.

Ik heb dingen gezegd die niet kunnen

Ook op andere vlakken was haar deelname aan de terroristische groepering volgens het openbaar ministerie duidelijk. Zo legde ze aan een potentiële jihadist uit welke reisweg naar het strijdgebied hij het best zou volgen. Ze had bovendien ook contacten met strijders ter plaatse en genoot van de aandacht die ze in dat milieu kreeg. Ten slotte merkte de federaal procureur op dat Molly B. volgens de gerechtspsychiater erg manipulatief is. “Zonder zwaard van Damocles boven het hoofd mag ze niet vrijkomen, want ze blijft gevaarlijk.” Het openbaar ministerie vroeg 37 maanden effectieve celstraf. Als een deel van de straf voorwaardelijk wordt opgelegd, wil het openbaar ministerie vijf jaar cel.

Haatpredikers

De verdediging schetste de zwakke persoonlijkheid en de moeilijke jeugd van de beklaagde. Uiteindelijk belandde ze in West-Vlaanderen in de prostitutie. “Ze wilde zich op sociale media interessant maken en praatte daarom de anderen naar de mond“, aldus meester Karel Simaey. Volgens haar andere advocate Silke Brutin had haar cliënte inderdaad vooral nood aan sociaal contact. “Ze wist niet waar ze over sprak en had nooit de intentie dat er echt aanslagen zouden gepleegd worden.”

Molly B. zou ondertussen wel beseffen dat ze over de schreef ging. Recent lichtte ze bijvoorbeeld zelf haar deradicaliseringsambtenaar in, nadat ze in een RTL-reportage over vluchtelingen op Lesbos de naam van een jihadiste had herkend. “Ik heb dingen gezegd die niet kunnen. Nu besef ik pas dat het geen mensen zijn, maar haatpredikers“, zei Molly B. zelf. Haar advocaten stelden een straf met uitstel voor, gekoppeld aan strenge voorwaarden. De beklaagde zit al sinds 9 maart 2017 in voorhechtenis. De rechter doet op 19 februari uitspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier