Jonge vader uit Nieuwpoort in de cel voor doodslag op dochtertje van zes weken

© GF
Redactie KW

Een jonge vader zit in de cel voor doodslag op zijn amper zes weken oude dochtertje. Hij schudde het kindje naar eigen zeggen door elkaar toen het niet meer bewoog na een val uit de zetel. “Er is sprake van geweldpleging”, klinkt het bij het parket.

B.D. (23) uit Nieuwpoort verschijnt vandaag voor de raadkamer in Veurne. Hij zit sinds enkele dagen in de gevangenis voor zijn rol bij de dood van zijn zes weken oude dochtertje R. Op Nieuwjaarsdag belde de jonge vader zelf in paniek de hulpdiensten. Maar toen de dokters bloedingen ontdekten, werd ook de politie ingeschakeld. De speurders gaan er dan ook van uit dat B.D. zelf een kwalijke rol speelde. “Er is sprake van geweldpleging“, zegt Filiep Jodts, procureur bij het parket van Veurne. “Maar de precieze omstandigheden zullen nog duidelijk moeten worden. De vader zal nog opnieuw verhoord worden en er komt ook een reconstructie en een autopsie.”

Vader op papier

De kleine R. was amper zes weken oud. Ze was het eerste kindje van B.D. – die zelf al een ouder dochtertje had – en zijn vriendin samen. Althans op papier, want de jongeman startte de relatie op het moment dat zijn nieuwe vriendin al zwanger was. Daarna besliste hij om haar baby te erkennen en zichzelf als vader te registreren. Ze spraken over “ons prinsesje” en toen het meisje eind november geboren werd, waren de twee apetrots. Op Nieuwjaar ging het gezin op bezoek bij één van de grootouders in Adinkerke, een deelgemeente van De Panne. Toen de moeder ‘s middags boven in bed lag, ging het beneden verkeerd. Het telefoontje van de papa van het kindje naar de hulpdiensten toonde dan ook onmiddellijk de ernst van de situatie aan: een baby’tje dat niet meer reageerde of bewoog.

Fysiologisch water

De eerste uitleg van de 23-jarige B.D. aan de hulpdiensten was nogal warrig. “Wellicht te veel fysiologisch water toegediend“, verklaarde hij. Het kindje werd overgebracht naar het ziekenhuis van Veurne. Maar omdat haar toestand zeer ernstig was, werd al snel beslist om haar naar Gent over te brengen. De dokters ontdekten verschillende bloedingen bij de kleine baby. De uitleg van de kersverse vader werd dan ook al snel in twijfel getrokken en hij veranderde zijn verhaal. “Toen ze ‘s middags niet helemaal op haar gemak was, wilde ik haar rustig krijgen”, zei hij aan de politie. “Maar ze wilde geen melk. Omdat haar pamper vuil was, besliste ik om haar te verversen. Ik legde haar in de zetel en wilde een doekje nemen. Maar toen is ze uit de zetel gevallen. Ik heb daar niets over gezegd omdat ik me beschaamd voelde.”

Na de val uit de zetel bewoog het meisje volgens haar vader niet meer en daarop is de jongeman in paniek geschoten. “Ik heb haar geschud omdat ik niet wist wat ik moest doen“, zegt hij. Vermoedelijk liep het kindje dan ook het shakenbabysyndroom op. Ze vocht nog enkele dagen voor haar leven, maar woensdag overleed het meisje in het ziekenhuis.

De raadkamer heeft de aanhouding van de verdachte vrijdagochtend met een maand verlengd.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier