Johan Platteau: “Het bewust doden van een medemens kan mogelijk gerechtvaardigd zijn”

© BELGA
Redactie KW

Op het proces over de kasteelmoord’ is Johan Platteau vrijdagnamiddag aan zijn pleidooi begonnen. De advocaat van André Gyselbrecht zal de rechtbank wijzen op enkele zaken in het onderzoek die volgens hem niet kloppen.

In zijn inleiding noemde meester Platteau het een goede zaak dat rechtbank bereid is hem twee dagen te laten pleiten. “Het is een garantie dat u wenst te bekomen dat er door een eerlijk en rechtvaardig vonnis rust komt.” De advocaat vindt wel dat de rechters dan over alle informatie moeten kunnen beschikken. “Maar ik ben gebotst op een aantal zaken die niet kloppen. Het gaat niet over een procedurestuk in de verkeerde taal. Ondanks dit enorme dossier is het cruciale niet aan bod gekomen.”

Ik ben gebotst op een aantal zaken die niet kloppen. Het gaat niet over een procedurestuk in de verkeerde taal

Platteau toonde een fragment uit een les van een Amerikaanse filosoof. De professor legde zijn studenten een dilemma voor, waarbij een treinbestuurder door defecte remmen vijf arbeiders dreigde dood te rijden. De bestuurder kon echter de keuze maken om van spoor te veranderen en zo slechts één slachtoffer te maken. “Ik vind dat stukje belangrijk. Het bewust doden van een medemens kan mogelijk gerechtvaardigd zijn. Het verdient niet noodzakelijk de stempel van moordenaar en een ontzettend lange gevangenisstraf.”

Platteau merkte op dat de bestuurder ook in vieze papieren zou kunnen terechtkomen, als het OM niet zou willen onderzoeken of de remmen van de trein inderdaad niet werkten. “Hoe kan je als rechter oordelen als er nog een cruciale discussie bestaat? De overtuiging van André Gyselbrecht was en is: zijn dochter laten vertrekken naar Australië was waanzin en Stijn Saelens was een gevaar voor zijn dochter en zijn kleinkinderen.”

Het kindermeisje van het gezin ging minder dan twee weken voor de feiten in ziekteverlof. “Ik ben overspannen omdat ik zeer moeilijk kan omgaan met het gegeven dat Stijn Saelens zijn dochter een tongzoen heeft gegeven”, verklaarde de vrouw onmiddellijk na de feiten. Ze omschreef Saelens als manipulatief en streng. Zijn opvoedingsmethodes vond ze gevaarlijk. “De kinderen deden raar. Ze sloegen elkaar en riepen en tierden. Als ik hen erop wijs, zeggen ze dat papa dat ook doet en dat het mag.”

Het viel meester Platteau op dat het kindermeisje twee weken later plots werd opgepakt als verdachte. “Ze krijgt de stempel van moordverdachte. In het begin kon ze geen goed woord over Stijn zeggen, maar met dat etiket krijg je een light versie.” De advocaat van Gyselbrecht wilde de vrouw oproepen als getuige, maar de rechtbank ging daar nooit op in.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier