Jacht loopt voor duizenden euro’s schade op nadat transmigrant er 5.000 liter water in lost

Bernard (58) en zoon Kevin Stevelinck (29) zijn ontredderd nadat in hun jacht een ravage werd aangericht. © DJ
Redactie KW

Ze hadden er elf jaar lang aan gewerkt, maar hun jacht Callisto in het Mercatordok in Oostende was eindelijk af. Vader Bernard (58) en zoon Kevin Stevelinck (29) uit Bredene waren dan ook trots op hun boot. En dus schrok die eerste ook toen hij maandag een telefoontje kreeg vanuit de jachthaven om te melden dat zijn jacht aan het zinken was. Maar toen hij bij zijn boot kwam, trof hij een transmigrant in de cabine aan. “Toen ik hem vroeg wat hij er deed, zei hij doodleuk “I live here”. Ik zei dat het mijn boot was en daarop trok hij een mes en vluchtte hij weg”, zegt Bernard.

Meteen werd duidelijk waarom het schip aan het zinken was. Op het ponton staat namelijk een watertank met daarin stadswater. Schippers kunnen daar water uit pompen om hun eigen tanks te vullen als ze gaan varen. De transmigrant in kwestie had bij een boot verderop een waterslang genomen en die op de watertank aangesloten.

“Maar hij dronk ook zowat m’n volledige drankvoorraad op en moet in slaap gevallen zijn. En dat terwijl het water binnen stroomde”, zegt Bernard. “In totaal liep er 5.000 liter water in de boot. Logisch dat die op een gegeven moment begon te zinken.” De brandweer werd opgetrommeld en kon vermijden dat het jacht helemaal zonk.

De schade aan de boot is wel meer dan aanzienlijk. “Alles heeft onder water gestaan”, zegt Kevin. “Gelukkig was het stads- en geen zeewater. Maar dan nog is er heel wat schade. Alle elektronica onder het ruim stond onder water. We hebben nieuwe startmotoren, omvormers, batterijen, enzovoort gestoken. Ook die stonden allemaal onder water. We laten alles nu wat uitdrogen om daarna te zien hoe groot de ravage precies zal zijn. Maar het lijkt me wel duidelijk dat die in de duizenden euro’s zal oplopen.”

Minder duidelijk is echter wie daarvoor zal opdraaien. Want bij de verzekering aankloppen wordt niet gemakkelijk. En de transmigrant in kwestie wordt ook moeilijk. “De politie kon hem even later wel aantreffen“, zegt Kevin. “Maar ze hebben ons verteld dat ze hem ‘s avonds alweer moesten lossen. En dat ze er machteloos tegenover staan.”

De transmigrant verbleef bovendien het hele weekend in het jacht. Toen Bernard er vrijdag was, was er nog niets te zien. Maar zaterdag brak hij de boot open. “Hij had er rijst gekookt, alle drank opgedronken en kaarsjes aangestoken“, zegt Bernard. “Hij voelde zich er duidelijk al helemaal thuis.” Een tweetal weken geleden trof de scheepvaartpolitie ook al een transmigrant in één van de aangemeerde boten terug.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier