Jaar cel voor hardleerse havenindringer uit Algerije

© BELGA
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 29-jarige Algerijn veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Fars K. kreeg eerder al zes maanden effectief voor identieke feiten.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Op 4 juli werd Fars K. voor de vierde keer aangetroffen in de haven van Zeebrugge. De Algerijn werd aangehouden door de onderzoeksrechter en zit sindsdien in voorhechtenis. Minder dan een maand eerder was K. bij verstek al veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf voor het binnendringen van de haven. Het openbaar ministerie vorderde in het nieuwe dossier een jaar effectief.

De verdediging pleitte dat de Algerijn niet thuishoort in de gevangenis. “Zijn situatie is heel triest. Hij loopt zelf alle risico’s in de hoop om zijn leven te verbeteren”, aldus mr Nadia Lorenzetti. Na zijn straf wil K. terugkeren naar Duitsland of Nederland, waar zijn asielprocedure nog loopt. De verdediging drong aan op een straf met uitstel.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier