Jaar cel voor hardleerse havenindringer in Zeebrugge

16/05/18 om 11:41 - Bijgewerkt om 16:31

De Brugse srafrechter heeft een 28-jarige Iraniër bij verstek veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Veertien andere havenindringers kregen zes maanden cel. Een bewakingsagente hekelde het agressieve gedrag van de transmigranten.

Jaar cel voor hardleerse havenindringer in Zeebrugge

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Op 14 januari 2017 werden Mostafa N. en zijn landgenoot Ghaderi A. (26) aangetroffen in de huiftrailer van een trein. Op die manier probeerden ze via P&O Ferries in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Mostafa N. werd al eerder veroordeeld voor identieke feiten en kreeg bij verstek een effectieve gevangenisstraf van een jaar opgelegd.

Ghaderi A. werd net als dertien andere beklaagden veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf. Een groep van acht transmigranten werd trouwens samen aangetroffen in het militair kwartier Knapen in Zeebrugge. Het ging vooral om Marokkanen, maar ook een Libanees, een Soedanees en een Algerijn liepen tegen de lamp. Alle beklaagden kregen ook een boete van 800 euro opgelegd.

De zaak tegen een stenengooiende havenindringer werd uitgesteld naar 6 juni. Het slachtoffer kwam wel al aan het woord. De bewakingsagente vertelde hoe ze alleen en ongewapend op vijf illegalen werd afgestuurd. "Ze haalden hun geslachtsdeel boven en begonnen ermee te spelen. Toen twee havenarbeiders tussenbeide kwamen, kreeg ik een steen tegen mijn hoofd en twee in mijn rug. Dat soort feiten is dagelijkse kost voor ons." De Algerijnse verdachte werd tien minuten later aangetroffen onder een trailer. De vluchteling zit sindsdien in voorhechtenis, maar ontkent dat hij de security met stenen bekogelde.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!