Iraakse man opgepakt voor mensensmokkel in Zeebrugge

Redactie KW

De politie kon een mensensmokkelaar oppakken die vanuit Engeland opereerde. Het gaat om een 32-jarige Iraakse man. Het ziet ernaar uit dat hij de smokkel organiseerde, maar anderen het vuile werk liet doen.

Het dossier startte op 14 augustus 2016. Toen werd een Brits koppel betrapt aan de grenscontrole in de haven van Zeebrugge. Ze wilden met hun caravan terug naar Groot-Brittannië en stond klaar om in te schepen in de Pride of Bruges, met bestemming Hull. Maar bij controle bleek dat er zes vluchtelingen verstopt zaten in de caravan. Zij zaten in het douchecompartiment, in een kast en onder de matras van het bed.

Het koppel werd aangehouden en zat een tijdje in de cel. Voor de speurders was het echter snel duidelijk dat de twee niet op eigen houtje handelden en er wellicht in Groot-Brittannië sprake was van een opdrachtgever of een tussenpersoon. “We hadden het dossier perfect kunnen afbakenen en de twee verdachten op korte termijn voor de rechtbank kunnen laten verschijnen”, zegt procureur Frank Demeester. “Maar omdat de samenwerking met de Britse autoriteiten de afgelopen tijd intenser geworden is, besliste de onderzoeksrechter om verder te investeren en de link naar Groot-Brittannië uit te werken. Zo konden we de kompaan in Groot-Brittannië ook in het strafonderzoek betrekken.”

Veel tijd en moeite

Het kostte veel tijd en moeite om die kompaan te identificeren en te lokaliseren. Maar uiteindelijk bleek dat het om een Irakese dertiger ging. Hij vertoefde volgens de eerste informatie in Liverpool. Daar werd hij eind mei ook gearresteerd door de Merseyside Police. Ons land vroeg zijn overlevering, maar daar ging de verdachte aanvankelijk niet mee akkoord. Uiteindelijk werd hij woensdag toch uitgeleverd. Hij verscheen vanmiddag voor de onderzoeksrechter en die besliste om hem aan te houden.

Volgens Frank Demeester wierp het opentrekken van het onderzoek dus zijn vruchten af. “Het heeft dan ook geen zin om ons enkel te concentreren op de mensensmokkelaars die in onze regio actief zijn. Het is niet omdat andere verdachten of opdrachtgevers in het Verenigd Koninkrijk blijven dat ze ook buiten schot blijven. Deze man zal zich binnenkort wellicht voor de correctionele rechtbank in België moeten verantwoorden. Samen met het Britse koppel.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier