Iedereen kende Geert Vanweehaeghe als een zachtaardige fantast

Geert Vanweehaeghe © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) hebben familieleden en kennissen van Geert Vanweehaeghe (37) hun getuigenis afgelegd.

Alle getuigen omschreven de beschuldigde als een fantast, die verder zelden agressief was.

“Geert kon wel eens uitvliegen als kind, en liegen dat hij het zelf geloofde”, zei zijn zus Veerle. Haar partner Björn Alliet schetste een gelijkaardig beeld. “Hij is zachtaardig, maar soms toch opvliegend. Hij begon dan dingen kapot te gooien om zich af te reageren.” Caroline Vyncke trok eens enkele weken bij het koppel in, maar veel konden ze over het slachtoffer niet vertellen. “Ik heb geen weet van geweld binnen hun gezin of van een alcoholprobleem. Ik dacht eigenlijk eerst dat ze met een andere man weg was, want dat was al eens gebeurd.”

Ondanks zijn mentale beperking probeerde de beschuldigde iets van zijn leven te maken

Geert Vanweehaeghe werd jarenlang opgevolgd door de dienst Begeleid Wonen. “Geert was iemand die niet zo gemakkelijk in de omgang was, als je hem niet kende. Zijn grootste probleem was dat hij een fantast was”, aldus Lieve Vanneste. Ondanks zijn mentale beperking probeerde de beschuldigde iets van zijn leven te maken. “Geert is behulpzaam en impulsief. Je moet hem een beetje kennen, maar persoonlijk heb ik nooit problemen gehad met hem. Ik had niet de indruk dat het een crimineel was.”

Op zijn werk hadden ze hetzelfde beeld van Vanweehaeghe. “Hij was een goede werkkracht, je mocht hem alles vragen. Verbaal kon hij een keer in de hoogte gaan, maar daar bleef het bij.” Door zijn werkmakkers werd de beschuldigde steevast Giancarlo genoemd. “Ik weet niet waarom, maar hij zag alles groots. Als Geert een verhaal vertelde, moest je het niet met een korreltje maar met een zakje zout nemen.” In zijn vrije tijd sprong Vanweehaeghe regelmatig bij het opzetten en afbreken van kermisattracties. “Bij mij was dat een kindermolen, bij mijn ex-schoonmoeder de botsauto’s. Geert is een goeie jongen. Hij is misschien zwakbegaafd, maar had wel handen om te werken.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier