Hoteluitbater uit Blankenberge riskeert celstraf voor belasteren agent

Een agent van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke heeft een hoteluitbater voor de rechter gedaagd wegens laster en eerroof. © a-BELGA
Redactie KW

Een Blankenbergse hoteluitbater riskeert twee maanden cel voor laster en eerroof aan het adres van een politieagent. Hij betichtte de man ten onrechte van schriftvervalsing. “Deze zaak heeft vijf jaar lang zijn leven beheerst”, aldus de advocaat van de agent.

Een agent van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke heeft een hoteluitbater voor de rechter gedaagd wegens laster en eerroof. Op 11 augustus 2012 kwam agent J.L. tussenbeide tijdens een ruzie op de parkeerstrook voor het hotel van Paul D. (64) in Blankenberge.

Een vrouw had er haar wagen geparkeerd wat niet naar de zin was van D., die tegen haar wagen schopte. D. werd voor de politierechter gedaagd en werd in maart 2013 ook veroordeeld. Een paar weken later diende D. zelf een klacht in tegen de agent omdat die volgens hem het proces-verbaal van zijn verhoor vervalst had.

In het pv stond dat D. verklaard had dat hij de schade aan de wagen ging vergoeden, maar de man betwistte dat hij dat ooit gezegd had. Er volgde een onderzoek maar J.L. werd buiten vervolging gesteld waarna hij in de tegenaanval ging en Paul D. voor de rechter daagde wegens laster en eerroof. Het openbaar ministerie vroeg gisteren twee maanden celstraf voor Paul D., die zelf op de vrijspraak aandrong. “Mijn cliënt heeft nooit iemand willen schaden”, stelde zijn advocaat. “Hij wou enkel dat zijn verklaring correct werd weergegeven.”

Tekenen van knip- en plakwerk

Tijdens het proces bleef D. de agent beschuldigen van vervalsing. “Het pv dat in het dossier stak vertoont duidelijk tekenen van knip- en plakwerk”, foeterde hij. “Ik weet dat zo’n zaken gebeuren want ik ben in mijn jonge jaren ook nog bij de politie geweest.”

De politieagent stelde zich burgerlijke partij in de zaak en eist een morele schadevergoeding van 1.867 euro. “Dat komt neer op 1 euro per dag die verstreken is sinds de lasterlijke aangifte van de beklaagde”, pleitte zijn advocaat Johan Decancq. “Een vordering die al bij al goed meevalt, want deze zaak heeft vijf jaar lang zowel professioneel als privé het leven van mijn cliënt beheerst.”

De uitspraak volgt op 3 juli.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier