Hond blaft bewoner in brandend huis in Tielt wakker

Buurman Chris Vandekerkhove, die in de woning rechts naast het totaal vernielde huis woont. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

De brand in een rijwoning in de Deken Darraslaan ontstond om kwart voor vijf. Een van de bewoners was net gaan werken, de andere werd door een blaffende hond gewekt.

Het was omstreeks kwart voor vijf deze morgen toen een blaffende hond een bewoner in een rijwoning in de Deken Darraslaan wekte. B., de vriend van B. D.R., kon zich nog net in veiligheid brengen en belde onmiddellijk bij de naaste buren aan om hen te verwittigen. B. D.R., de andere bewoner, was net naar zijn werk vertrokken. Toen hij op de hoogte werd gebracht, keerde hij onmiddellijk naar huis terug.

Hond blaft bewoner in brandend huis in Tielt wakker
© (LSA)

Woning onbewoonbaar

Lieven Rijckaert, dienstoverste van de brandweer Tielt. (Foto LVA)
Lieven Rijckaert, dienstoverste van de brandweer Tielt. (Foto LVA)

Het vuur woedde vooral aan de achterzijde van de woning en verspreidde zich daarna razendsnel op alle verdiepingen in de woning. De brandweer van Tielt bestreed – ook via de Keidamstraat en de achterkant van de tuin – het vuur, maar kon niet verhinderen dat de rijwoning volledig onbewoonbaar is. De schade is enorm groot : van het dak tot de benedenverdieping is de ravage groot. Gelukkig raakte niemand gewond.

Er is ook rookschade bij de buren. Buurman Chris Vandekerkhove (52) doet het relaas. “Mijn wekker stond op 4.57 uur toen ik sirenes in de straat hoorde, veel geroep en getier. Een van de bewoners had blijkbaar ook aangebeld om mij te verwittigen. Ik zag overal brandweerwagens. Het vuur woedde vooral achteraan de woning. De brandweer kwam ook door mijn huis om via mijn tuin de achterzijde van de brandhaard te bereiken. Ook via de Keidamstraat bluste men de achterkrant.” De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling.

De rijwoning aan de Deken Darraslaan is onbewoonbaar. (Foto LVA)
De rijwoning aan de Deken Darraslaan is onbewoonbaar. (Foto LVA)

“Een van de honden heeft de bewoner gewerkt. De andere was blijkbaar al vroeg naar zijn werk vertrokken. Hij keerde onmiddellijk terug. De brandweer gaf me een rookmelder.” De brandweer van Tielt inspecteerde ook grondig de tussenmuren. “Om te kijken of die niet warm waren. Zodat er bij mij geen verdere risico’s waren”, zegt Chris Vandekerkhove, die een goed contact heeft met de buren. “We maken af en toe een praatje, vooraan of achteraan. We sturen elkaar ook altijd een kaartje met nieuwjaar.”

Problemen watertoevoer

De brandweer van Tielt sloot een deel van de straat af. In de loop van de voormiddag werd ook de voorruit dichtgemaakt. Vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen kwamen ook langs om de schade op te meten. Een deskundige van het parket is ondertussen tot de vaststelling gekomen dat de brand is ontstaan in de keuken ter hoogte van het fornuis. Het parket sluit niet uit dat één van de honden de kookplaat door middel van de draaiknop heeft geactiveerd.

In de omgeving van de brand was er de hele zaterdagvoormiddag problemen met de watertoevoer.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier