Homejackers overvallen baron van Spiere-Helkijn: erfstukken en 100.000 euro cash kwijt

Huis van baron del Fosse et d'Espierres in Spierre-Helkijn. © KDS
Redactie KW

Baron Nicolas del Fosse et d’Espierres (55) en zijn echtgenote kregen zaterdagavond ongewenst bezoek van drie Franstalige homejackers. De gewapende overvallers drongen de villa langs de Pijpestraat binnen en gingen aan de haal met meer dan 100.000 euro cash en tal van waardevolle familiestukken.

Een gezellige avond met zijn echtgenote en zijn 82-jarige moeder draaide voor baron Nicolas del Fosse et d’Espierres uit Spiere-Helkijn helemaal anders uit. Rond 22 uur drongen drie gemaskerde mannen – volledig in het zwart gehuld – de imposante woning van de baron binnen. De drie overvallers zwaaiden met pistolen en dwongen hem om de kluis te openen. “Ze dreigden ermee mijn vrouw iets aan te doen en gaven aan dat ze zouden schieten”, getuigt baron del Fosse et d’Espierres. De vijftiger gaf hen daarop een koffertje met zo’n 100.000 euro cash, ook de inhoud van de kassa van de winkel van zijn vrouw en een resem erfstukken werden meegenomen.

Confrontatie

De overvallers leken daarmee genoegen te nemen, maar doken niet veel later plots toch terug op. Zowel de baron als zijn echtgenote gingen een tweede keer de confrontatie aan. De homejackers verschalken lukte echter niet, waarna het trio te voet de vlucht koos. Met de aanzienlijke buit.

De baron vermoedt dat de daders getipt werden en dat ze dus wisten dat er zoveel cash geld en andere waardevolle stukken in het huis aanwezig waren. “Mijn vader is twee maanden geleden overleden en net voor het weekend zaten we nog samen met mijn broer en zussen om zaken te verdelen”, aldus de baron. “Normaal ligt al dat geld hier niet. Er waren niet zo heel veel mensen die van die verdeling van de erfenis wisten. De daders wisten te veel details en kenden de weg in ons huis, toch geen evidentie.”

Juwelen

Ook de handbagage van de moeder van de baron werd door de overvallers meegegrist. Daarin zaten heel wat juwelen die de vrouw van haar overleden man heeft gekregen. “Mocht iemand die koffer vinden en zo vriendelijk zijn om die terug te geven: onze familie zou hem of haar eeuwig dankbaar zijn.” Het parket van Kortrijk onderzoekt de zaak, maar van de daders is voorlopig geen spoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier