Heroïnedealers die in West-Vlaanderen actief waren, opgepakt in Rotterdam

21/11/17 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:10

In Rotterdam werden twee personen gevat die heroïne over heel West-Vlaanderen verspreidden.

Heroïnedealers die in West-Vlaanderen actief waren, opgepakt in Rotterdam

"We kunnen hier spreken van een heel geslaagd onderzoek", aldus het parket.

Twee heel grote vissen. Zo kunnen de twee Rotterdammers die vorige week opgepakt werden wel omschreven worden. Ze worden aan heel wat drugsdossiers gelinkt die het afgelopen jaar op het bureau van de West-Vlaamse onderzoeksrechters belandden. De twee mannen van Marokkaanse afkomst bevoorraadden dan ook een jaar lang een aanzienlijk deel van het drugsmilieu in West-Vlaanderen van heroïne. Al konden afnemers bij hen ook andere drugs bekomen.

Hun arrestatie betekent dan ook een ferme klap voor de West-Vlaamse drugswereld. Hoeveel heroïne de twee uiteindelijk naar ons land lieten vervoeren is niet duidelijk. De Nederlandse politie wil daar geen precieze getallen of hoeveelheden op plakken. Een wens waar ook het Brugse parket zich aan houdt. Maar vast staat wel dat het om vele kilo's en duizenden euro's in totaal ging.

Het onderzoek werd gevoerd door de lokale recherche van de politiezone Kouter en startte omdat dezelfde Nederlandse link in heel wat drugsdossiers terug leken te keren. De afgelopen week belandden verschillende afnemers van de twee dan ook in de cel. Het ging telkens om koeriers die de drugs in Rotterdam gingen aankopen en in West-Vlaanderen - en een deeltje van Oost-Vlaanderen - aan de man brachten. Die waren actief in de grootste steden de provincie, zoals Ieper en Oostende. "Het klopt dat de afgelopen week verschillende subdealers bij ons werden aangehouden", zegt procureur Fien Maddens van het Brugse parket. "Uit ons onderzoek bleek dat er telkens contact was met dezelfde Nederlandse nummers. Heel wat subdealers gingen duidelijk hun drugs in Nederland bij die mensen aankopen. Die contacten leidden er toe om tot hun arrestatie over te gaan."

De twee mannen zitten momenteel in de cel in Nederland. Het Belgische gerecht vraagt ondertussen om hun uitlevering aan ons land zodat ze hier vervolgd en bestraft kunnen worden. De twee riskeren dan ook fikse gevangenisstraffen voor hun aandeel in de West-Vlaamse drugstrafiek. "Hun uitlevering werd aan Nederland gevraagd", aldus procureur Maddens. "Of we hiermee een tik uitdelen aan het drugsmilieu in de streek? Laat ons zeggen dat het hier zeker om een goed onderzoek gaat."

(TL)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!