Herdershond verhindert boeven buit te maken in Wevelgem

© (Foto CL)
Redactie KW

Het is de absolute nachtmerrie van vele mensen, oog in oog komen te staan met inbrekers. Een nachtmerrie die pure realiteit werd voor Nicolas Vallaey en Elien Decouttere uit de Nieuwstraat in Wevelgem.

Aangeslagen, vermoeid en met overduidelijke tekenen van het geweld in het gezicht, zitten beide Wevelgemnaars aan de keukentafel. De kinderen kijken een tekenfilm, terwijl de geur van verse koffie het koppel recht probeert te houden. “Veel slapen hebben we deze nacht niet gedaan” steelt Elien van wal. “Als je zoiets meemaakt, dan leef je in permanente angst”.

Het ‘zoiets’ waarover hier gesproken wordt, is de gewelddadige inbraak waarmee het gezin werd geconfronteerd, tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. “Ik werd rond kwart voor één ‘s nachts wakker” gaat Elien verder. “Ik had dorst en ging naar beneden, richting keuken. Met vier kinderen in huis maak je er al snel een gewoonte van om die nachtelijke trips naar de keuken zo discreet mogelijk te maken. Geen geluid en geen licht, om de kinderen niet wakker te maken. Eenmaal ik beneden was kon ik merken dat onze hond Aika erg onrustig was, niet haar normale doen. Ik probeerde haar te kalmeren maar het leek wel alsof ze me probeerde te waarschuwen voor iets. Uiteindelijk bleek dat ze gelijk had. Toen ik in de keuken kwam, stak ik het licht aan en toen gebeurde alles razendsnel”.

De heldhaftige herdershond had gezien hoe twee onbekende personen in de woning waren gedrongen. Bij het aansteken van de lichten werden ze betrapt en reageerden ze uitermate agressief.

“Voor ik het wist zag ik twee personen in ons huis“, vertelt Elien met een duidelijke daver in de stem. “De grootste van de twee aarzelde wat, maar de kleinste kwam meteen op me afgestormd. Hij haalde met iets naar mij uit. Was het een mes? Was het een schroevendraaier? Ik weet het niet, want het gebeurde allemaal erg snel. Ik kreeg klappen op het gezicht en op de schouders, ik had pijn en ik had schrik. Ik begon te roepen als een waanzinnige, maar het leek wel alsof er geen einde kwam aan de slagen die ik kreeg”.

Voertuigen

Waar de boeven geen rekening mee hadden gehouden, was Aika. De hond aarzelde geen ogenblik en trakteerde de inbrekers op een tandenfestijn van jewelste. “Aika heeft eerst met man en macht geprobeerd om me te verwittigen dat mensen in huis waren”, vervolledigt Elien. “Maar op zo’n moment ben je nog half in slaap en let je niet altijd even goed op. Toen één van die dieven op mij begon in te slaan, sprong Aika op hem af en beet ze zich in hem vast. In volle chaos probeerde hij zich los te trekken en mij opnieuw aan te vallen, maar Aika kende geen genade. Het is pas toen de tweede onze hond een harde stamp gaf, dat ze haar grip loste en beiden konden vluchten met Aika die hen achtervolgde”.

“Het is bijna niet voorstelbaar hoe snel alles is gegaan”, onderbreekt Nicolas. “Tegen de tijd dat ik mijn vrouw hoorde roepen, was het leed al gedaan. Ik ben vliegensvlug naar beneden gelopen maar beide mannen waren als sneeuw voor de zon verdwenen. De politie was hier in de buurt aan het patrouilleren en was dan ook binnen enkele minuten ter plaatse, maar ook zij hebben niemand meer kunnen vinden. Zoveel geweld gebruiken, dit is ronduit krankzinnig”.

Nicolas en Elien zijn de dynamische mensen achter Het Smulkotje, een mobiele foodbar waarmee ze op talrijke evenementen aanwezig zijn. “Het was hen duidelijk om onze voertuigen te doen“, gaat Nicolas verder. “Onze woning staat vol met elektronica en allerlei waardevolle dingen, maar toch gingen ze resoluut voor de sleutels van onze foodbar en onze bestelwagen. In hun vlucht, met Aika op de hielen, lieten ze alles in onze tuin vallen. Er is dus niet echt iets gestolen, maar dit is een traumatische ervaring geweest.”

De politie lanceerde een grootschalig onderzoek en ook in de woning werd door de gerechtelijke politie al naar sporen gezocht. Wie over enige info beschikt of verdachte zaken heeft gezien, kan hiervoor steeds contact opnemen met Politiezone Grensleie.

(CL – Foto CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier