Live HERBELEEF Proces Kasteelmoord: dokter Gyselbrecht krijgt 27 jaar cel

18/04/18 om 07:52 - Bijgewerkt om 16:51

Ruim zes jaar na de moord op kasteelheer Stijn Saelens viel woensdag, na 23 lange zitdagen, voorlopig (?) het doek over het proces van de Kasteelmoord.

HERBELEEF Proces Kasteelmoord: dokter Gyselbrecht krijgt 27 jaar cel

© BELGA

 • Laurens Kindt

  Johan Platteau: "ik adviseer beroep"

  Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, zegt dat er wellicht beroep komt. "Ik adviseer dat alvast aan mijn cliënt. Ik heb hem gezegd dat ik met veel plezier voor hem verder de verdediging zal voeren die hij verdient. Ik heb een uitstekend gemotiveerd vonnis gehoord, maar ik ben het er niet mee eens. André is geschrokken van de strenge straf. We hadden gehoopt dat de lijdensweg hier zou stoppen, maar ik moet de strijd voortzetten."

  Na een kort onderhoud met meester Platteau verlieten Peter Gyselbrecht en Monique Van Poucke in alle stilte de rechtszaal. Vriendelijk maar kordaat wuifden ze alle vragen van journalisten weg.

 • Lieven Mathys

  VIDEO Rechter spreekt vonnis uit op proces Kasteelmoord

 • Laurens Kindt

  225.000 euro gerechtskosten

  De vier beklaagden draaien, naast hun celstraf, ook nog eens op voor 224.472,23 euro gerechtskosten. De vader en moeder van Stijn Saelens krijgen elk 35.000 euro schadevergoeding en elk 5000 euro vergoeding voor hun advocaat. De broers en zussen van Stijn Saelens krijgen elk 20.000 euro. Elisabeth Gyselbrecht krijgt een provisionele schadevergoeding van 1 euro, net als haar nieuwe vriend Yves Wolfcarius. De vier kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht krijgen via hun voogd-ad-hoc een schadevergoeding van elk 1 euro provisioneel.

  Hiermee zit de voorlezing van het vonnis erop. De beklaagden worden nu weggebracht.

 • Laurens Kindt

  Nederlanders krijgen 27 en 15 jaar cel

  Nederlanders Evert de Clercq en Roy Larmit werden veroordeeld tot respectievelijk 27 en 15 jaar cel.

 • Olivier Neese

  21 jaar cel voor Pierre Serry

  Pierre Serry krijgt van de Brugse rechtbank 21 jaar cel.

 • Laurens Kindt

  Dokter Gyselbrecht krijgt 27 jaar cel

  De Brugse rechtbank veroordeelt André Gyselbrecht tot 27 jaar cel voor de moord op Stijn Saelens.

 • Olivier Neese

  Spijt en empathie

  Voorzitter Els D'Hooghe:

  "Pas nadat Roy Larmit geconfronteerd werd met de DNA-stalen en na inspreken van zijn advocaten, vertelde hij met mondjesmaat over de zaak. Hij wilde niet meewerken met het onderzoek. Hij voelde zich bedrogen door zijn nonkel, die hij wilde helpen. Hij vroeg zelf een straf. Heeft duidelijk schuldbesef, toonde spijt en empathie ten opzicht van de familie. Een celstraf is passend."

 • Laurens Kindt

  Evert de Clercq is een beroepscrimineel

  Rechter Els D'Hooghe :

  "Evert de Clercq is een Nederlander van 54 jaar. Hij heeft een hotel, De Vier Heemskinderen in IJzendijke, dat nu wordt verhuurd. Zijn growshop wordt nog altijd uitgebaat, zijn café Le Cachot is gesloten. Hij werd in Nederland al meermaals veroordeeld, in ons land wegens opzettelijke slagen, valsheid in geschrifte en oplichting, diefstal en voor verkeersinbreuken. Op 9 juli 2013 werd hij een eerste keer aangehouden in deze zaak, maar na één dag al vrijgelaten omdat zijn DNA niet overeenkwam met gevonden sporen. Op 20 juni 2015 is hij opnieuw aangehouden. Hij is de man die de huurmoordenaar zocht, op vraag van Pierre Serry, en heeft daar veel geld aan verdient. Hij lacht met justitie, werkt niet mee en pleegde de feiten puur uit winstbejag. Het is een beroepscrimineel, die gewiekst te werk gaat en weet hoe hij onder de radar van politie en justitie moet blijken. Als dit mislukt, schrikt hij er niet voor terug om getuigen te bedreigen of te intimideren."

 • Olivier Neese

  Zware druk van vriend André

  Voorzitter Els D'Hooghe:

  "Pierre Serry heeft een rijkgevuld strafregister. Toen het lichaam nog niet gevonden was en zijn familie ongerust was, ontkende hij formeel iets te weten. Hij hoopte dat Stijn Saelens levend teruggevonden zou worden, terwijl hij wist wat er echt gebeurd was. Hij zweeg heel lang, maar gaf uiteindelijk toe dat het de bedoeling was om Stijn Saelens op te ruimen. Voor dokter André Gyselbrecht had hij veel respect, omdat die de paliatieve zorg van diens vader, die overleed in 2011, op zich nam. Hij had een belangrijke rol in de huurmoord."

  "Pierre Serry ging lichtzinnig mee in het verhaal van dokter André Gyselbrecht. Hij toonde spijt, wat bleek uit een brief aan zijn vriendin die aangetroffen werd in zijn cel. Pierre Serry is een geboren foefelaar. Hij kan misleiden, bedriegen en is in staat om zware feiten te plegen."

  "Rekening houdend met de zware druk van zijn vriend André Gyselbrecht, zijn spijt, zijn late bekentenis, maar zijn zwaar verleden is een celstraf aangewezen."

 • Laurens Kindt

  André heeft geen spijt

  Rechter Bruno Criel:

  "Over zijn houding na de moord moet er gewezen worden op het feit dat hij na de moord klacht neerlegde tegen de vader van Stijn Saelens, wegens laster. Door de stilte van André Gyselbrecht is zijn eigen zoon Peter zeven maanden in de cel moeten gaan zitten.

  Hij deinsde er ook niet voor terug om de details over de zedenfeiten op zijn kleindochter door zijn toenmalige advocaat Jef Vermassen te laten lekken naar de pers.

  Zijn houding ten aanzien van politie en justitie spreekt ook boekdelen. Hij blijkt totaal geen teken van schuldbesef of spijt te hebben, integendeel: hij blijft volhouden dat hij geen andere mogelijkheid had.

  Hij moet beseffen dat hij zijn dochter van haar echtgenoot en zijn kleinkinderen van hun vader heeft beroofd, uit egoïstische overwegingen. Hoewel Elisabeth haar vader vergeeft, is het niettemin betreurenswaardig dat de kinderen van het slachtoffer met een onwerkelijk negatief beeld ten aanzien van hun vader zullen blijven zitten en met een onwerkelijk positief beeld ten aanzien van hun grootvader."

  Gelet op al deze elementen meent de rechtbank dat een strenge effectieve gevangenisstraf ten aanzien van de eerste beklaagde noodzakelijk is.

  Voorzitster Els D'Hooghe gaat nu over naar Pierre Serry en de andere beklaagden. Daarna pas zullen de straffen uitgesproken worden.

 • Laurens Kindt

  Dominante narcist

  De rechters zijn ondertussen aan het luik van de straftoemeting aangekomen. Rechter Bruno Criel neemt als eerste het woord en begint met de eerste beklaagde, André Gyselbrecht.

  "André Gyselbrecht zit al ruim vier jaar in voorhechtenis. Hij beschikt, behalve een aantal politieveroordelingen, over een blanco strafblad. Hij kent voorts een correcte levenswandel en toont betrokkenheid voor zijn gezin en zijn patiënten.

  Uit dossier blijkt echter dat hij de opdrachtgever was voor de moord op Stijn Saelens, dat hij steeds de touwtjes in handen had. Hij heeft een sterk controlerende persoonlijkheid. Er kan begrip worden opgebracht voor de angst die hij heeft ervaren wanneer hij in mei op de hoogte werd gesteld van grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van zijn kleindochter.

  Er moet ook vastgesteld worden dat Stijn Saelens de feiten toegaf en dat er geen nieuwe feiten meer gebeurd zijn. André Gyselbrecht houdt tot op vandaag echter vol dat hij de enige juiste beslissing heeft genomen om zijn dochter en kleindochter te beschermen. Het extreem negatieve en gevaarlijke beeld dat hij schetste en nog schetst van het slachtoffer strookt slechts in beperkte mate met de werkelijkheid."

  "Hij weigerde ook om psychiatrisch onderzocht te worden, op verzoek van zijn raadsman, terwijl hij wel vond dat het slachtoffer psychiatrisch onderzocht moest worden, ook al was dat post-mortem. Uit analyse van de dienst gedragswetenschappen van de federale politie blijkt hij een dominante, narcistische persoonlijkheid te hebben.

  Hij liet zich wel onderzoeken door een psychiater die hij zelf aanzocht, maar ook dat verslag was niet louter positief. Ook die psychiater spreekt van een narcistische persoonlijkheidsstructuur, dat hij zijn eigen wensen en verlangens primair gaat stellen in relatie tot anderen. Naar zijn dochter en erfgename van zijn dokterspraktijk is sprake van onderdanigheid door Elisabeth. Hij wordt omschreven als extreem beschermend ten aanzien van zijn kleinkinderen, een slechte verliezer, weinig empathisch en explosief."

 • Olivier Neese

  Geen schorsing

  Er wordt geen pauze gehouden. We gaan over naar de straffen.

 • Olivier Neese

  "Roy Larmit was mededader aan huurmoord"

  Rechter Véronique Hameeuw over Roy Larmit:

  "De vierde beklaagde weigerde eerst te spreken maar gaf daarna met mondjesmaat toe dat hij zijn nonkel hielp. De vierde verdachte was mededader aan de huurmoord. Dat blijkt onder meer uit telefonieonderzoek, waauit blijkt dat hij zich negen keer in België bevond en voerde meer dan honderd gesprekken. Zijn nonkel Van Bommel bevond zich ook meermaals in de omgeving van de chalet. Hij werd gevoerd door zijn neef, Roy Larmit."

  Tijdens de moord: "Hij hoorde een knal en stapte het kasteel binnen. Daar zag hij zijn nonkel staan met een pistool. 'Hij moet mee, hij moet mee', schreeuwde zijn nonkel. Op de verpakking van het zeil, waarop het lichaam van Stijn Saelens werd gelegd, vonden de speurders zijn DNA. Ook in de binnenkant van een handschoen zat een duidelijk DNA-spoor, net zoals op de zware ton met waterperoxide. Daarmee moest het lichaam van Saelens overgoten worden. Hij kon zich ook niet herinneren via welke weg hij zogzegd naar Nederland terugkeerde."

  "De vierde verdachte had wel degelijk kennis van het misdrijf."

  Deze kast moet Roy Larmit uit het zicht van de pers houden.

  Deze kast moet Roy Larmit uit het zicht van de pers houden. © ON

 • Laurens Kindt

  Dan toch informant?

  Hoewel bij het begin van de voorlezing van het vonnis duidelijk gesteld werd dat er volgens de rechtbank geen gebruik gemaakt werd van een politie-informant in het dossier, verwijst rechter Bruno Criel toch naar Antonie Van Wilderoden, de man die beweert dat hij in de Ieperse cel Evert de Clercq afluisterde op vraag van de politie. De man maakte daar ook verslagen van.

  "Die verslagen bevatten een grond van waarheid en elementen die stroken met de realiteit van het dossier", zegt rechter Criel. Advocaat Johan Platteau, de raadsman van André Gyselbrecht, fronst meteen de wenkbrauwen en begint te noteren. Het moge duidelijk zijn dat er straks tegen het vonnis beroep aangetekend zal worden.

 • Laurens Kindt

  Ook de Clercq is schuldig

  Rechter Bruno Criel:

  "Wat betreft Evert de Clercq: hij ontkent alles. Op basis van de gegevens van het strafdossier is volgens de rechtbank wel afdoende bewezen dat hij de link was tussen Pierre Serry en Ronnie Van Bommel.

  Eerst en vooral is er de verklaring van Pierre Serry waarbij hij zei dat hij in de zomer van 2011 naar IJzendijke is gegaan om Evert op te zoeken en dat die had beloofd dat alles in orde zou komen. Er zijn geen redenen om die verklaring van Pierre Serry in twijfel te trekken, want met die verklaring incrimineerde Pierre Serry zichzelf.

  De verklaring strookt bovendien met andere gegevens in het dossier. Er zijn op één dag in september 2011 zes telefoontjes van Pierre naar Evert en omgekeerd, terwijl ze elkaar toen al drie jaar niet gehoord hadden. Het is bovendien niet bewezen dat Pierre Serry en Ronnie Van Bommel elkaar al kenden, zoals Evert de Clercq beweert.

  Evert de Clercq verklaart dat ook niet, in zijn eerste vijf verhoren. Pas in zijn zesde verhoor vertelt hij dit. De getuigen die hij daarvoor aanhaalt, zeggen echter dat ze niet met zekerheid kunnen bevestigen dat de twee elkaar kenden.

  Het gaat om dubieuze verklaringen, waarbij de getuige zich plots van alles herinnert nadat hij contact had met de vorige advocaat van Evert de Clercq (Pol Vandemeulebroucke, LK). Die verklaring is gemanipuleerd en compleet ongeloofwaardig.

  Er is bovendien ook de verklaring van Roy Larmit (de vierde beklaagde, LK), die verklaard heeft dat hij op vraag van zijn oom Ronnie Van Bommel (de overleden huurmoordenaar, LK) naar Evert de Clercq is gereden om daar te gaan zeggen dat zijn oom ziek was maar dat de opdracht doorging. Dat moet eind oktober 2011 geweest zijn.

  Larmit zei ook dat zijn oom na de moord vertelde dat er nog iets te rapen viel bij de boer, doelend op de Clercq. Larmit kreeg daar 10.000 euro cash van de Clercq, dat wordt bevestigd door de vriendin van Larmit."

  Beschuldigden Evert de Clercq, Pierre Serry en Andre Gyselbrecht.

  Beschuldigden Evert de Clercq, Pierre Serry en Andre Gyselbrecht. © Foto Belga

 • Olivier Neese

  Over naar Evert de Clercq

  Rechter Bruno Criel gaat over naar de derde verdachte, Evert de Clercq.

 • Olivier Neese

  Moord: 150.000 euro

  Rechter Els D'Hooghe gaat over naar Pierre Serry:

  "Hij hield zich lang stil. In 2016 zei hij dat het vanaf het begin de bedoeling was om Stijn Saelens op te ruimen, te doden. Onder druk had hij twee Tsjetsjenen gecontacteerd, maar Evert de Clercq liet weten dat hij een uitvoerder had gevonden. Een prijs werd afgsproken: 150.000 euro, wat aanvaard werd door dokter André Gyselbrecht."

  "Pierre Serry betaalde uitvoerder Van Bommel in twee schijven, van 10.000 en 7.000 euro. Pierre Serry vroeg aan zijn neef om een put te graven aan de chalet in het bos in Aalter. Om er tonnen in te stoppen, zei hij."

  "Vanuit het dokterskabinet werd een 'go' gegeven. Van Bommel is rechtstreeks van het kasteel naar de chalet gereden. Pierre Serry zaagde later bomen om, om de put te bedekken."

  "Pierre Serry heeft een bepalende rol gespeeld in de moord op Stijn Saelens."

  Pierre Serry

  Pierre Serry © KW

 • Laurens Kindt

  André Gyselbrecht is schuldig

  Els D'Hooghe:

  "Samenvattend, wat André betreft: uit het strafdossier blijkt dat de feiten van incest beperkt bleven tot twee feiten, die door Stijn Saelens werden bekend en waarbij Saelens zijn spijt betuigde. Hij volgde ook therapie. André Gyselbrecht omschreef deze feiten zelf als zijnde niet gepleegd uit pedofiele neigingen.

  Er waren ook geen nieuwe feiten na 2011. Uit diverse verklaringen blijkt dat André Gyselbrecht zijn kinderen en kleinkinderen graag rond zich had. Hij had een praktijk opgericht waarvan zijn dochter de enige troonopvolger was. Dat zou niet veranderen, tot Stijn Saelens duidelijk maakte dat ze wilden emigreren naar Australië. De rechtbank kan aannemen dat deze immigratieplannen André Gyselbrecht niet zinden.

  De rechtbank meent dat André Gyselbrecht zich van elke inmenging had moeten onthouden eens duidelijk was dat Elisabeth Gyselbrecht vanaf november 2011 opnieuw volop voor haar relatie met Stijn Saelens en haar gezin ging, ook al was er sprake van emigratieplannen.

  Hoewel Stijn Saelens misschien leed aan bepaalde grootheidswaanzin en misschien te kampen had met psychische problemen, stelt de rechtbank vast dat het wederzijds opjutten van elkaar door André Gyselbrecht en Stijn Saelens tot de feiten heeft geleid. De ongebreidelde controledrang op het gezin van Elisabeth en Stijn heeft de emigratieplannen vastere vorm doen aannemen, hetgeen op zijn beurt de drang tot ingrijpen door André nog meer heeft versterkt. De voorgehouden crisissituatie werd al ontkracht en is zeker geen schulduitsluitingsgrond. Het is ook niet aannemelijk dat zijn wilsvrijheid zodanig aangetast werd dat hij gedwongen werd om een moord te plannen. Er kan evenmin sprake zijn van een rechtvaardigingsgrond."

 • Olivier Neese

  "Enkel op reis naar Australië"

  Rechter Véronique Hameeuw over de verhuis naar Australië: "Elisabeth verzekerde haar vader dat ze enkel naar Australië op reis zouden gaan. Enkele minuten voor de moord verklaarde ze zelfs aan haar vader dat ze zeker op tijd terug zou zijn voor de consultaties. Ook Stijn Saelens respecteerde de wens van zijn echtgenote om geen oververhaaste beslissingen te nemen.

  André Gyselbrecht had trouwens zelf verklaard in een van de verhoren dat hij geen schrik meer had voor een definitieve verhuis, en later dat hij zich daar niet mee te moeien had. Het is niet geloofwaardig dat Stijn Saelens en Elisabeth naar Australië zouden emigreren. Dit werd kwaadwillig verkondigd door André Gyselbrecht."

 • Laurens Kindt

  "Elisabeth was niet verzwakt"

  Rechter Véronique Hameeuw:

  "Ook de negatieve invloed van Stijn Saelens op zijn kinderen is niet bewezen. Hij deed inderdaad soms vreemde uitspraken, maar hij was een aanwezige en zeer betrokken vader. Dat wordt door Elisabeth bevestigd. Hij maakte voor hen een boomhut, ze tuinierden vaak samen, maakten gezinsuitstapjes, zwommen samen in de vijver. Kort voor de feiten hadden ze nog een mooi weekend in Disneyland Parijs.

  Ook de schooldirecteur had geen opmerkingen over de kinderen Saelens op school. De kindermeisjes zeiden dat Stijn soms zelfs strenger was dan Elisabeth voor de kinderen. Dat Stijn een gestoord individu was, dat gevaarlijk was voor zijn echtgenote en haar kinderen, kan niet uit het dossier afgeleid worden. (Dokter Gyselbrecht knikt van neen in de beklaagdenbank, LK).

  Elisabeth bevond zich tussen twee welbewuste mannen, maar Elisabeth was evenwichtig en werkte ze nog steeds in de dokterspraktijk en runde ze op een normale manier het huishouden. Dat blijkt uit diverse verklaringen in het dossier. Vanaf november 2011 had ze bewust voor Stijn en haar gezin gekozen.

  Ze was de bemoeienissen van haar vader beu en had hem dat ook meegedeeld. Het was haar eigen keuze om het Australië-verhaal niet langer a priori uit te sluiten. Ook uit haar houding meteen na de verdwijning van Stijn blijkt dat ze evenwichtig was. Ze kon meteen de moeilijke relatie tussen Stijn Saelens en haar vader beschrijven. Uit het telefoontje naar haar vader en haar moeder blijkt dat ze de acties van haar vader onmiddellijk doorzag en kon duiden.

  Ze was dus niet dermate verzwakt dat ze zichzelf en haar kinderen niet zou kunnen beschermen, zoals voorgewend wordt door de verdediging van André Gyselbrecht. In het dossier zitten daarvoor geen voldoende verklaringen. Dat is dus geen schulduitsluitingsgrond."

  Elisabeth Gyselbrecht op het proces.

  Elisabeth Gyselbrecht op het proces. © LK

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!