Handelaars tevreden over komst camera’s naar De Coninckplein

Jurgen Coudenys aan de werken op het de Coninckplein © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

In 2018 worden er 23 nieuwe bewakingscamera’s in Roeselare geïnstalleerd. Ook het straks heraangelegde De Coninckplein is in de plannen opgenomen. “En dat kunnen we alleen maar toejuichen”, klinkt het bij de handelaars in de buurt. Het verlies van de parkeerplaatsen kan op iets minder bijval rekenen.”

Het cameraplan werd in 2014 opgestart en telde eind 2017 al 65 stuks, terwijl er bij de start van deze legislatuur in 2013 nog maar acht camera’s in het straatbeeld te zien waren.

“Ook in 2018 gaat de uitrol verder”, verduidelijkt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “We voorzien 23 extra bewakingscamera’s en sluiten zo verder het cameraschild in de binnenstad. Naar analogie met vorige jaren wordt een combinatie van beweegbare camera’s en vaste camera’s op strategische plaatsen vooropgesteld.”

Er komen camera’s op het kruispunt van de Zuidstraat met Hof van ‘t Henneken, de Rumbeeksesteenweg en de Rijselstraat. Ook het De Coninckplein krijgt camerabewaking. Daarom opteert de stad voor een combinatie van een beweegbare camera en enkele vaste camera’s, om zo zowel aan toezicht en identificatie te kunnen doen.

“Ook plekken die nu al onder cameratoezicht staan, worden versterkt: de Ooststraat en de tweede fase van het stationsproject: het Stationsplein, de Beversesteenweg en de Sint-Amandsstraat.” De beelden van de bewakingscamera’s worden live doorgestuurd naar de meldkamer van de politiezone Riho. De camerabewakers bekijken de beelden in real-time en nemen waar nodig actie door het aansturen of ondersteunen van patrouilles op het terrein.

De beelden worden 31 dagen bewaard en waar nodig achteraf herbekeken. De stad Roeselare voorziet dit jaar 125.000 euro voor de politiezone Riho voor de installatie van de 23 camera’s.

Bruisend plein

De handelaars rond het de Coninckplein reageren alvast tevreden op de plannen. Voor Jurgen Coudenys, die er een schoenmakerij runt, kan wat extra toezicht geen kwaad.

“Een extra oogje in het zeil houden is allesbehalve slecht, al is het maar om mogelijke overlast te vermijden. Aan de andere kant betreur ik wel dat we de parkeerplaatsen volledig kwijt zijn. Een mening die trouwens alle handelaars hier delen.”

“Wij verlaten het De Coninckplein straks, omwille van het parkeerverlies”

Ook Deborah Naert en Bert Coopman van het restaurant Merl’O zien geen graten in camerabewaking. “Op een openbare plek als deze mag dat zeker”, zegt het koppel, dat in november 2017 met hun zaak van start ging.

Deborah Naert en Bert Coopman van restaurant Merl'O:
Deborah Naert en Bert Coopman van restaurant Merl’O: “De nieuwe situatie komt er. Wij passen ons aan.”© STEFAAN BEEL

“Hoe veiliger de omgeving, hoe bruisender dit plein kan worden. Al vinden ook wij het spijtig dat de parking verdwijnt. Toen we Merl’O openden, was daar nog geen sprake van, maar we passen ons aan. We hebben bij de stad een aanvraag ingediend om ons terras straks óp het vernieuwde de Coninckplein te plaatsen .”

Springbok Travel, het reisbureau dat al een 25-tal jaar aan het de Coninckplein te vinden is, verhuist straks. “Omwille van het verdwijnen van alle parkeerplaatsen op het plein”, argumenteert Orfee Leonard.

“Met spijt in het hart, maar parkeerruimte is een doorslaggevende factor voor een zaak als de onze. Daarom zijn we straks in de Albert I-laan te vinden. Met de camerabewaking hebben we dan weer geen enkel probleem. Liever voorkomen dan genezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier