Gsm van slachtoffer dook 2 maanden na verdwijning op bij Thomas Couvreur

Thomas Couvreur © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) heeft een kennis van Thomas Couvreur getuigd over de gsm van het slachtoffer. Twee maanden na de verdwijning van Caroline Vyncke bood de beschuldigde het toestel immers te koop aan.

Begin april 2011 bleek de simkaart van Andy Bentein in het gsm-toestel van het slachtoffer te zitten. “Couvreur probeerde mij die gsm te verkopen voor 30 euro. Ik heb mijn kaart erin gestoken, maar ik kon er niet goed mee werken.” Het zinde de beschuldigde niet dat de getuige niet geïnteresseerd was. “Hij reageerde redelijk raar en teleurgesteld. Ik ben boos dat ik door hem de politie over de vloer kreeg.”

Couvreur blijft ook beweren dat hij de gsm – die in goede staat is – begin maart toevallig vond in een park dat eerder al grondig doorzocht was. “De enige uitleg die ik daaraan kan geven is dat ik daar altijd met mijn hond ga wandelen. Iemand moet die gsm daar na die zoeking gelegd hebben.” De vragen of hij het toestel al dan niet zelf gebruikt had, bleven komen. De beschuldigde kreeg het op de heupen. “U stelt me rare vragen, ik weet niet waar u naartoe wil. Dat is vier jaar geleden, ik weet zelfs niet wat ik twee dagen geleden gegeten heb.”

Hij vroeg of ik geen beenderen van beenhouwerij Devos moest hebben voor mijn hond

Bij het afronden van zijn getuigenis vroeg Andy Bentein nog snel het woord aan de voorzitter. “Diezelfde dag vroeg hij of ik geen beenderen van beenhouwerij Devos moest hebben voor mijn hond. Ik kan het maar zeggen, het kan belangrijk zijn.” Couvreur bevestigde het verhaal en legde uit dat de slager in Moorsele hem regelmatig beenderen bezorgde.

In de gevangenis van Ieper stelde Geert Vanweehaeghe zich regelmatig onhandelbaar op. “Hij heeft zijn douche nog afgebroken en in zijn cel heeft hij ook een paar keer alles kapot geslagen”, getuigde een cipier. Tegenover de cipiers bleef de beschuldigde zijn onschuld uitschreeuwen. “Hij verzette zich tegen alles en iedereen. Toen Couvreur ook in de gevangenis zat, werd hij nog agressiever.”

Vrijdagnamiddag vroeg meester Frank Scheerlinck, raadsman van Vanweehaeghe, bij het begin van de zitting het woord. “Zoals aangekondigd heb ik een verzoekschrift opgemaakt waarbij ik vraag om het niet-uitgetypte gedeelte van de verklaringen in de woning van meneer Vanweehaeghe aan mij te laten overmaken.” Donderdag was over die transcriptie een incident ontstaan. Het OM verzette zich niet tegen het verzoek van de verdediging.

In een tussenarrest besliste het hof om op de vraag van de verdediging in te gaan. “Het hof heeft vastgesteld dat de gebruikte bewoordingen op 22 april 2011 niet integraal zijn weergegeven in de transcriptie.” De federale politie van Brugge zal aangezocht worden om een transcriptie te maken van de nog niet uitgetikte gedeelten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier