Graf van kleine Julie bestolen: “Ik hoop dat de dader zich schaamt als hij dit leest”

Sylvie Decock en haar zonen Robbe, Douwe en Jelle bij het graf van hun zusje Julie waar twee engeltjes werden gestolen. © foto Luc Vanthuyne
Redactie KW

Bloemen, sierstukken tot zelfs engeltjes verdwijnen op de begraafplaats van Kruiseke bij Wervik.

De diefstallenplaag op de begraafplaats in het kleine Kruiseke houdt aan. Er waren bij de politie al diverse meldingen van diefstallen van vooral bloemstukken op de graven.

Ook Jean Baptiste Samyn en zijn echtgenote Sylvie Decock werden het slachtoffer. Op het graf van hun dochter Julie zijn twee engelen verdwenen. De mama postte de feiten op Facebook: Aan hij/zij die “per ongeluk” de twee engelen die zaten op de rand van de grafsteen van onze engel Julie op het kerkhof van Kruiseke heeft meegenomen ! Gelieve deze spoedig terug te plaatsen aub. Je kan ze mij ook persoonlijk terug komen geven (als je dat durft tenminste). Dit is werkelijk het laagste van het laagste !

“In de hoop dat wanneer de dader dit leest, hij of zij schaamte krijgt”, zegt kleuterjuf Sylvie. De kleine Julie Samyn overleed amper elf dagen na de geboorte in juli 2001. Voor de ouders en hun familie uiteraard een bijzonder zware klap. Het graf van Julie bevindt zich op de begraafplaats in Kruiseke, vlak achter de Heilig Hartkerk.

Vrijdag was het Julie haar verjaardag“, vertelt mama Sylvie. “We kwamen terug uit vakantie en gingen zaterdag op haar graf bloemen leggen. Toen stelden we vast dat er op de zijkant van de grafsteen twee engelen zijn verdwenen. Met mijn kinderen ben ik nog teruggekeerd en liepen we heel de begraafplaats af. Tevergeefs want die twee engelen waren nergens aan te treffen.”

Graf van kleine Julie bestolen:

Het bericht van Sylvie Decock wordt ondertussen massaal gedeeld. “Eerlijk gezegd, ik denk niet dat we die twee gestolen engelen nog terug gaan zien”, zegt Sylvie. “Het gaat om triestige feiten. Ik vind dat erg. Er zijn heel wat vragen. Gaat het om vandalisme of puur diefstal, zijn de daders jonge gasten? Ik weet het niet. Die diefstal is werkelijk het laagste van het laagste.”

Gebrek aan respect

De reacties op de sociale media gaan allemaal dezelfde richting uit. Van verschrikkelijk, ongelooflijk en onvoorstelbaar tot de schaamte voorbij. Sommige families werden blijkbaar al een paar keer bestolen. Christiane Lesaffre tot driemaal toe. “Twee keer aan het graf van mijn schoonouders en één keer aan dat van mijn ouders en mijn broer zijn bloemen verdwenen”, vertelt Christiane. “De eerste maal was een paar maanden geleden. Ik stond toen aan de grond genageld en deed aangifte bij de politie. Wie doet er dat nu? Het getuigt alvast van een gebrek aan respect.”

Schepen Geert Bossuyt (sp.a) woont middenin de dorpskom van Kruiseke. “Ons dorp werd ook geconfronteerd met diefstallen van bloempotten aan woningen“, zegt de schepen. “De feiten gaan dus verder dan de begraafplaats. Op een bepaalde nacht werd op de parking van de gewezen supermarkt Noma zelfs een autospiegel gestolen. Het is een plaag. We vragen de bevolking alert te zijn en ieder verdacht gedrag te melden.”

De politie is op de hoogte en rekent op de burgerzin van de bevolking om elke diefstal en verdachte zaken op de begraafplaats in Kruiseke te willen melden op 056 23 46 20 of wijkinspecteur Christophe Spinnewyn aanspreken. De politie doet regelmatig toezicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier