Gewapende overval op frituur ‘t Iepers frietje

Foto EG
Redactie KW

Dinsdagavond om 21.50 uur, 10 minuten voor sluitingstijd, overvielen twee gewapende personen frituur ‘t Iepers Frietje langs de Meenseweg. De overvallers gingen er met de inhoud van de kassa vandoor en vluchtten weg… met de fiets.

Andy Deman en zijn echtgenote Carine Boens baten al meer dan drie jaar ‘t Iepers Frietje uit. Dinsdagavond was het behoorlijk druk, even voor het sluitingsuur waren er nog zeven klanten in de frituur. Zaakvoerder Andy Deman stond achter de toonbank, samen met een meisje dat er een flexi-job doet. “Plots stormden twee personen binnen in trainingspak en met een kap over hun hoofd”, vertelt Andy. “Eén van hen kwam achter de toonbank en richtte een revolver op mijn hoofd met de woorden ‘argent, argent’ (Frans voor geld, red.). De andere persoon, van wie ik vermoed dat het een vrouw was, bleef voor de toonbank staan. Ook die overvaller had een wapen in de hand.”

Pepperspray

“Toen een van de klanten een beweging maakte naar haar handtas om haar gsm eruit te halen en wellicht de politie te verwittigen, gebruikte de overvaller die voor de toonbank stond een bus pepperspray en spoot in het rond. Intussen had ik de kassa opengemaakt en ging de persoon die naast mij stond er met het geld vandoor. Alles bij elkaar heeft die overval misschien twee minuten geduurd. Op het moment dat ik dat pistool op mij gericht kreeg, stond ik perplex. Ik was wel zinnens om uit te halen met de frietschep die ik in mijn hand had. Gelukkig heb ik mij kunnen bedwingen, want ik kon niet uitmaken of die revolver echt was of namaak. Met hoeveel geld beiden weg zijn, weet ik niet precies. Eigenlijk doet dat er ook niet toe. Alles wat ze pakken, is te veel. Niemand vraagt dat dit gebeurt en je verwacht absoluut niet dat het allemaal op die manier gebeurt.”

Foto EG
Foto EG

In ‘t Iepers Frietje hangen geen camera’s, maar de buren aan de overkant hebben wel beelden van de twee overvallers. Een andere buurvrouw zag alles gebeuren. “Ik heb beiden zien aankomen met de fiets die ze aan de hangar van ‘t Iepers Frietje stalden”, vertelt de vrouw. “Ik zag dat beiden zich bukten en een kap over hun hoofd trokken, hun gezicht heb ik niet gezien. Beiden hadden een trainingspak aan en zijn met elk een revolver in de hand de frituur binnen gegaan.” De overvallers zijn vermoedelijk geschrokken dat er nog zoveel volk in de frituur aanwezig was. “Voor ons is het erg, maar ik hoop oprecht dat geen van de klanten er een trauma aan overhoudt”, zegt Carine Boens die op het ogenblik van de overval thuis was. “De federale politie kwam ter plaatse en tilt zwaar aan die gebeurtenis”, aldus Andy Deman. “Er gebeuren wel meer diefstallen, maar het is hoogst uitzonderlijk dat het een gewapende overval betreft. Het feit dat beiden met de fiets waren, doet vermoeden dat ze niet zo ver wonen.”

“Ik hoop dat geen van de klanten er een trauma aan overhoudt”

Het parket is volop bezig met het onderzoek. “Voorlopig kunnen we enkel bevestigen dat er een gewapende overval heeft plaatsgevonden. Veel meer kunnen we niet kwijt, omdat het onderzoek lopende is.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier