Gevel van buurvrouw voorzitter Vlaams Belang Nieuwpoort beklad

Johan Vanblaere. © MVO
Redactie KW

Onbekenden hebben in de nacht van 5 januari de verkeerde gevel geviseerd om met eieren te bekogelen. Johan Vanblaere, voorzitter van Vlaams Belang, is ervan overtuigd dat niet het huis van zijn buurvrouw het doelwit was, maar wel dat van hem.

Johan Vanblaere kan er niet om lachen. “Bewijzen kan ik het niet, maar er schuilt beslist een politiek motief achter deze laffe daad van moreel terrorisme. Het is ‘s nachts gebeurd en niemand heeft iets gezien of gehoord. Ze wilden duidelijk geen lawaai maken, want ze hebben niet op de rolluiken gemikt. Alleen hebben ze zich zo goed als zeker van gevel vergist.”

Laffe daad

Johans bejaarde buurvrouw Huguette is natuurlijk geschrokken en snapt het ook niet. “Wat heb ik daar nu mee te maken? Wat ga je er nu aan doen”, vroeg ze zich af. “Uiteraard heb ik meegeholpen om de boel schoon te maken bij mijn buurvrouw en heb ik een klacht ingediend bij de politie. Volgende week zal ik mijn verhaal doen bij de procureur”, zegt Johan Vanblaere.

De bekladde gevel.
De bekladde gevel.© MVO

“Mijn buren hebben niets met politiek te maken. Waarschijnlijk hebben ze het op mij persoonlijk gemunt, als voorzitter van Vlaams Belang Nieuwpoort. Dit is een laffe daad met verkeerde gevolgen. Intimidatie, daar hou ik niet van! Dat ze het volgende keer recht in mijn gezicht zeggen! Ik kan alleen maar gissen uit welke hoek dit komt, maar als dit de nieuwe Nieuwpoortse intimidatiepolitiek is, stel ik me ernstig vragen”, klinkt het.

Beledigd en bedreigd

“Het is in een democratie toch nog altijd toegestaan om algemene politieke uitspraken te doen, of niet? Ik ben al meermaals beledigd en bedreigd door mensen uit extreemlinkse hoek en ook op Facebook kreeg ik bedreigingen, waardoor ik bepaalde personen heb geblokkeerd. Veel mensen hebben nog altijd een verkeerd idee over onze partij. Zelf probeer ik mensen op een gemoedelijke manier te overtuigen, zonder te choqueren. Ik doe ook aan sociaal dienstbetoon: ik help oudere mensen met brieven schrijven, of leg hen uit hoe ze hun gsm beter kunnen gebruiken. Heel wat mensen heb ik een nieuwjaarskaart gestuurd. Dat is een kleine geste, maar daar doe je mensen een plezier mee. Elke vrijdag ga ik op de markt een glas drinken en een praatje slaan met de mensen in de volkscafés”, zegt Johan Vanblaere. “Met mijn goedbedoelde inzet hoop ik een zetel te halen in de gemeenteraad. Ik besteed in elk geval mijn tijd aan zinvolle dingen, in tegenstelling tot de lafaards die dit op hun geweten hebben.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier