UPDATE – Peter Marchand blijft aangehouden voor witwaspraktijken

Rudolf Marchand woont op de hoogste verdieping van het Europacentrum. (foto HH)
Redactie KW

Het gerecht viel dinsdag binnen bij de ‘Marchand Brothers’ in het Europacentrum. Het parket van Veurne voert een grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken en een criminele organisatie. Enkele luxewagens werden in bewarend beslag genomen. Het parket van Veurne bevestigde vrijdag dat Peter Marchand blijft aangehouden.

Volgens Het Laatste Nieuws viel de politie binnen in verschillende panden in onder meer Oostende, Knokke, Brugge en Jabbeke. De drie broers Marchand werden, samen met nog drie andere verdachten, opgepakt. Zes luxewagens – waaronder twee Maserati’s en twee Bentley’s – werden in beslag genomen. Na urenlange verhoren werden de ‘Marchand Brothers’ woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Peter Marchand werd als enige aangehouden. Rudolf en Armand zijn vrij onder voorwaarden, net zoals de drie anderen. Advocaat Walter Van Steenbrugge, die optreedt voor Peter Marchand, zal ook geen beroep aantekenen tegen de verdere aanhouding van zijn cliënt. In principe blijft Marchand dus minstens nog een maand in de cel, tenzij de onderzoeksrechter plots beslist dat zijn aanhouding niet langer noodzakelijk is voor het onderzoek.

“De inval kadert in een grootschalig onderzoek van het parket van Veurne naar witwas en criminele organisatie rond de familie Marchand en vennootschappen. Er hebben verschillende huiszoekingen plaatsgevonden en daarbij zijn onder meer een aantal luxewagens in bewarend beslag genomen. Het gerechtelijk onderzoek wordt gevoerd vanuit het parket van Veurne onder leiding van een onderzoeksrechter”, bevestigt Patty T’Jonck van het Veurnse parket.

Zakenimperium

De broers Armand (57), Peter (66) en Rudolf (66) Marchand zijn geboren en getogen Oostendenaars. Peter en Rudolf zijn een tweeling. Vader had een platenzaak en een handel in jukeboxen onder de naam Radio Marchand. De broers bouwden vanaf 1972 een eigen zakenimperium uit. Ze boerden goed met de frisdrank Appletise en een reeks tabakswinkels in Oostende en Brugge, waar destijds vooral Britse toeristen zich kwamen bevoorraden. Later verhandelden ze enkel nog tabak in het buitenland.

De Marchands vormden destijds het vroegere Mercatorpand in de Kapellestraat om tot de kledingzaak Zara. Ze waren ook buiten Oostende bezig met de verkoop en verhuur van handelspanden en winkelgalerijen en brengen al jaren de Cava Brut Don Jaime op de markt. Maar de flamboyante broers kwamen ook in het vizier van het gerecht. De broers houden kantoor in het Europacentrum – ook daar vond een huiszoeking plaats – en Rudolf woont op de bovenste verdieping van de toren.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Marchand Brothers in aanraking komen met het gerecht. In juni 2012 werden ze buiten vervolging gesteld in een zaak van fraude met alcohol en tabak. De beschuldiging was dat ze die zogezegd in containers verscheepten naar Groot-Brittannië, maar eigenlijk hier verkochten op de zwarte markt en de winsten op grote schaal witwasten. Ze hadden volgens het gerecht vervalste douanedocumenten, die moesten aantonen dat de goederen wel degelijk naar het Verenigd Koninkrijk waren gebracht.

Rudolf Marchand noemde in onze krant toen zelf het bedrag van een ‘slordige 16 miljard oude Belgische franken’. “Alle familieleden en alle vennootschappen, zowel in binnen- als in buitenland, werden gedagvaard. Dat betekende telkens een andere advocaat, met vele kosten tot gevolg. En overal huiszoekingen, rogatoire snoepreisjes naar het buitenland, allemaal zonder resultaat. De telefoons van mijn broer Peter en mezelf werden drie jaar afgetapt”, vertelde Rudolf .

Blijvend gepest

“‘Peter werd tien weken in voorarrest gehouden, 30 miljoen Belgische frank werd onterecht geblokkeerd en drie wagens werden aan de kant gezet. Gestelde borgen en bankrekeningen werden geblokkeerd en rekeningen leeggehaald of afgesloten zonder reden. Er brandde een rode lamp boven ons hoofd, dus word je blijvend gepest. Er kwamen ook allerlei huiszoekingen. Nu blijkt geen enkele betichting overeind te blijven”, klonk het toen.

Officieel werden de broers in 2012 buiten vervolging gesteld omdat de zaak zo lang had aangesleept dat de inkt op de documenten vervaagd was. Maar Rudolf Marchand had destijds zijn eigen kijk op de achtergrond bij het hele dossier. “In 1973 won ik een zaakje tegen een advocaat, die later als onderzoeksrechter zijn gram wou halen in deze zaak tegen ons. Niets minder, ook niets meer”, stelde hij.

Afwachten of dit nieuwe gerechtelijke onderzoek tegen de Marchand Brothers dezelfde richting uit gaat. We konden de familie Marchand nog niet bereiken voor commentaar. (LK/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier