Gerecht reconstrueert gruwelmoord op Vietnamese (27): vermoord in wagen, verbrand in beek

John V. nam de speurders mee naar die fatale novemberavond. Hij moest tonen hoe hij de 27-jarige vrouw in zijn eigen auto om het leven bracht en haar lichaam in Geluwe in brand stak. © Christophe Lefebvre
Redactie KW

Hermetisch afgesloten en met een indrukwekkende politiemacht. Zo verliep de wedersamenstelling van de moord op de 27-jarige Nguyen Thi Xuan. Verdachte John V. uit Zonnebeke toonde de speurders waar en hoe hij de Vietnamese amper uren na haar aankomst in België om het leven bracht. De reconstructie vond zowel in Ledegem – waar de vrouw gewurgd werd – als in Zonnebeke en Geluwe plaats.

Het verhaal van John V. en Nguyen Thi Xuan gaat terug tot 2016. De twee leren elkaar kennen in Japan, waar de jonge Vietnamese werkt en al snel slaat de amoureuze vonk over. Wanneer de Zonnebekenaar terugkeert naar België, blijft hij contact houden met zijn nieuwe vlam, terwijl hij thuis vrouw en kind heeft. Toen de 27-jarige Nguyen dat ontdekt, krijgt het koppel ruzie. De vrouw dreigt ermee hun relatie wereldkundig te maken. John V. slaagt er in haar naar ons land te lokken, zij het met een smoes.

In maart 2018 verspreidde de politie een robottekening van de tot dan ongeïdentificeerde Nguyen Thi Xuan.
In maart 2018 verspreidde de politie een robottekening van de tot dan ongeïdentificeerde Nguyen Thi Xuan.© gf

Op 30 december 2016 wordt het verkoolde lichaam van een onbekende Aziatische vrouw gevonden in een greppel aan de Molenhoek in Geluwe. Lange tijd blijft de zaak gehuld in mysterie, niemand schijnt te weten wie de vrouw was, niemand lijkt haar te missen. Tot vorig jaar het onderzoek in een stroomversnelling terechtkomt. Een robotfoto van het slachtoffer die door de federale politie, Europol en Interpol wordt verspreid, komt terecht bij een politieagent in Vietnam. Hij herkent Nguyen Thi Xuan.

Bekentenissen

Dankzij een gouden tip en een portie intensief speurwerk, komt John V., een jonge elektricien afkomstig uit Zandvoorde maar wonend in Zonnebeke, in het vizier. Hij ontkent in eerste instantie elke betrokkenheid maar valt al snel door de mand waarna hij de moord op de 27-jarige Vietnamese bekent.

De vloot politievoertuigen komt aan bij de woning van John V.
De vloot politievoertuigen komt aan bij de woning van John V.© foto CLL

Kort nadat Nguyen Thi Xuan door John V. aan het Kortrijkse station wordt opgehaald, komt het tot een hevige woordenwisseling, zo beweert de verdachte. In Ledegem ontaardt het volledig en op het kruispunt van de Kortewagenstraat en de Soldatenstraat, vlak bij de oude spoorlijn parkeert John V. de wagen. De vrouw sterft ter plaatse, met het lichaam in de auto keert John V. huiswaarts om een grote hoeveelheid brandversnellers op te pikken. Daarna rijdt hij naar de Molenhoek in Geluwe, waar hij haar lichaam in brand steekt en vertrekt.

John V. spreekt over een ongeval en had naar eigen zeggen nooit de intentie om zijn vriendin om het leven te brengen. In paniek heeft hij geprobeerd om het lichaam te verbranden en te verbergen. De speurders plaatsen echter enkele vraagtekens bij die versie en vermoeden voorbedachte rade. Volgens de onderzoekers had John maar één doel toen hij de jonge vrouw naar België lokte: haar definitief het zwijgen opleggen.

Geen pottenkijkers

Voor de reconstructie werd de buurt rond de woning van John V. hermetisch afgesloten.
Voor de reconstructie werd de buurt rond de woning van John V. hermetisch afgesloten.© foto CLL

Door elke seconde van de fatale dag te reconstrueren, hopen de experts een duidelijker beeld te krijgen van de zaak. Voor de reconstructie werden zowel in Ledegem, Zonnebeke als Geluwe grote middelen ingezet. De speurders wilden zo gelijkaardig mogelijke omstandigheden creëren voor de wedersamenstelling, waardoor het geheel pas omstreeks 17 uur woensdagavond begon. Eenheden van de civiele bescherming sloten de zones rond de Nonnenbossen en de Molenhoek hermetisch af. Ook de buren van de Paddenstoelenbosdreef werd uitdrukkelijk gevraagd binnen te blijven. Het gerecht nam geen enkel risico. Pottenkijkers waren niet welkom, pers moest op een ruime afstand blijven, niemand werd vooraf verwittigd om lekken tegen te gaan. Heel wat mensen uit de buurt stonden dan ook vol verbazing te kijken hoe de volledige wijk in lockdown ging. De buren van John V. kunnen nog steeds niet vatten dat ze dicht bij een moordenaar woonden. Anderen hebben dan weer moeite om John V. zo te zien. “Dat was een supervriendelijke gast, met een lieve vrouw en een schat van een kind”, kwam meermaals naar voor.

Om 21.40 uur kwam John V., vergezeld van een imposante politie-escorte, aan bij zijn woning, die sinds zijn arrestatie verzegeld is. Hij doorliep de hele avond, stap voor stap en onder streng toezicht. In zijn eigen wagen moest hij tonen hoe hij de 27-jarige vrouw om het leven bracht en hoe hij in Geluwe haar lichaam in brand stak. Pas uren later was de reconstructie voorbij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier