Gerecht blundert: doodslag op baby naar correctionele in plaats van assisen

Redactie KW

Moord en doodslag: Hof van assisen of correctionele rechtbank? De verwarring blijkt nog steeds te bestaan, zelfs bij de magistratuur. De raadkamer van Veurne liet zich op een fameuze blunder betrappen en verwees de 24-jarige Bennet D. uit Nieuwpoort naar de correctionele rechtbank voor opzettelijke doodslag op zijn zes weken oude baby. Enig probleem: doodslag moet voor een assisenjury bepleit worden, oordeelde het grondwettelijk hof eind 2017.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hervormde begin 2016 de rechtbankstructuur. Moord en doodslag zouden vanaf toen voor een correctionele rechtbank behandeld worden. Het Grondwettellijk Hof floot de minister eind 2017 terug wegens ongrondwettelijk, dus moesten moordzaken opnieuw naar assisen. Maar dat waren ze in Veurne plots vergeten. Het parket van Veurne bevestigt de foute doorverwijzing van de zaak, naar de correctionele zitting van 8 mei. “Er is iets verkeerd gelopen tijdens de zitting van raadkamer. Wie of wat de fout heeft veroorzaakt, gaan we niet verder op in”, klinkt het.

In elk geval hadden noch de onderzoeksrechter, procureur, griffier en voorzitter van de raadkamer de foute doorverwijzing opgemerkt. De beslissing terugdraaien kan echter niet. “De zaak zal voor de correctionele rechtbank moeten komen. Het openbaar ministerie zal de onbevoegdheid vorderen. De zaak moet dan naar Cassatie voor een regeling rechtsgebied, waarop de Kamer van inbeschuldigingstelling de juiste rechtbank zal aanduiden”, aldus het parket van Veurne.

Het proces loopt zo flinke vertraging op. “En dat is jammer voor mijn cliënt. Hij had aan zijn proces willen beginnen. Om zich te verantwoorden en om ooit aan perspectieven te denken”, zegt advocaat Kris Vincke. Zijn cliënt Bennet D. uit Nieuwpoort werd begin januari vorig jaar opgepakt toen zijn dochtertje van zes weken oud overleed aan de gevolgen van geweld. Bij zijn ouders in Adinkerke moest hij op zijn dochtertje passen. Volgens zijn verklaringen viel het meisje op de grond tijdens een schoonmaakbeurt, maar de aard van de letsels bleken na een autopsie onmogelijk afkomstig te zijn van een val. Het meisje zou meermaals geslagen zijn geweest.

Het parket van Veurne drukt op het hart dat het proces hoogstens enkele maanden vertraging kan oplopen omdat de verdachte nog steeds is aangehouden.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier