Geert Vanweehaeghe vraagt de vrijspraak in zaak Caroline Vyncke

Frank Scheerlinck, die de belangen van Geert Vanweehaeghe verdedigt, pleit de onschuld voor zijn cliënt. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) hebben de advocaten van Geert Vanweehaeghe (37) de vrijspraak gepleit.

Volgens de verdediging wijst geen enkel objectief element in zijn richting. Meester Frank Scheerlinck diende tegen de speurders een klacht in wegens intellectuele valsheid.

“Een droom voor elke advocaat”

Het pleidooi van meester Dimitri Vantomme startte met een terugblik op het requisitoir. “Dat was eigenlijk een droom voor elke advocaat. De procureur heeft twee hypotheses. Dat is een vrijspraak. Als je het zelf niet weet, dan is het vrijspraak.” Meester Vantomme kent Vanweehaeghe al van voor het moordonderzoek. “Die heeft een zeer beperkte intelligentie. Je spreekt met hem zoals met een kind van acht jaar. Je moet hem kennen, hij is een fantast.”

De hypothese dat de twee beschuldigden samen de feiten pleegden, snijdt geen hout volgens de verdediging. “Zoek daar eens een motief voor. Hoe ga je als normale mens nu met een geretardeerde mens een moord plannen? Dan spreek ik nog niet over de onderlinge vijandigheid. Die hypothese zat in het hoofd van de onderzoeksrechter en is er nooit meer uitgeraakt.”

Meneer de onderzoeksrechter en politieagenten, slaapt ge nog nu ge mogelijk verkeerd bent?

Ook Scheerlinck trok hard van leer tegen het onderzoek, dat met een tunnelvisie zou gevoerd zijn. “Ik ben hier vandaag met een rechtvaardige zaak bezig dankzij de voorzitter, de enige echte onderzoeksrechter in deze zaak, hier op de zitting. Ik zou niet bij die lokale politiezones willen zitten, en bij onderzoeksrechter Allegaert ook niet.”

Vooral de suggestieve vragen na de reconstructie, zonder bijstand van een advocaat, hebben kwaad bloed gezet bij de verdediging. “Komaan Geertje, zeg dat het zo is, dan ben je er van af. Anders gaat de politie blijven komen. Zo kan je hem alles laten zeggen.”

Tijdens het proces bleek de transcriptie van dat gesprek bovendien niet volledig te zijn. Daarom diende meester Scheerlinck dinsdag klacht in tegen de onderzoekers, wegens intellectuele valsheid bij alle verhoren. “Ik moet dat doen voor Geert. Meneer de onderzoeksrechter en politieagenten, slaapt ge nog nu ge mogelijk verkeerd bent?”

“Hij heeft het niet gedaan”

Meester Scheerlinck pleitte ook kort over de mogelijke internering van zijn cliënt. Hij merkte op dat de gerechtspsychiaters niet konden inschatten of Vanweehaeghe nog steeds ontoerekeningsvatbaar is. “Dat weten ze gewoon niet, zeker als hij de feiten niet zou gepleegd hebben.”

Voor de advocaten van Vanweehaeghe is het duidelijk dat alle elementen in de richting van Couvreur wijzen. “Wij hebben aan de KI gevraagd dat Geert hier voor de jury zou komen. Wij wilden naar 12 mensen die op democratische wijze zouden zeggen dat dit niet kan. Ik vraag u om ‘nee’ te antwoorden op de vragen. Ik ben daar eigenlijk vrij zeker van, want hij heeft het niet gedaan.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier