Homobars in Oostende bedreigd met aanslag

Bruno Boccasille sluit niet. "Ook wij hebben recht op bestaan", klinkt het. © JRO
Redactie KW

Op een datingapp voor holebi’s werd een bizar bericht gepost. “Vanavond of het weekend plegen we ook een aanslag in de gaybars van Oostende”, stond er te lezen. “Om te beginnen in Valantino’s, daarna in your place en daarna de andere cafés en restaurants. Bereid je voor, niemand kan ons tegen houden. We zijn met 27 man.”

De politie stelde meteen een onderzoek in en het parket liet weten dat ze op de hoogte is van de melding. “We zijn op de hoogte van de melding over een dreiging met een aanslag op gaybars in Oostende. De procureur laat weten dat de ogen en oren open gehouden worden en dat er een onderzoek werd opgestart“, aldus het parket.

Op Facebook circuleert een filmpje van de uitbaters van gaybar Valentino uit de Fransicusstraat in Oostende. Daarin hebben enkele holebi’s hun mening over de dreiging. “We laten ons niet kennen“, klinkt het in het filmpje. “Er wordt gedreigd met een aanslag vanavond (woensdagavond) of dit weekend. Dat stond te lezen op de LGBT community. We hebben ook allemaal onze omslagfoto veranderd op Facebook om elkaar te steunen. Wie tegen ons is, verwijdert zich best van mijn Facebook. Wie voor ons is, al was het maar voor een dag, verander je omslagfoto. Ik kreeg heel wat berichten van mensen met de vraag of ik beter niet zou thuis blijven, of we beter niet gesloten zouden blijven. Wel, we doen gewoon de Valentino open. We laten ons niet kennen, we zijn sterker dan dat. Niemand zal ons aan de kant schuiven.”

Een grap is het zeker niet, want anders zouden we al lang weten wie de grap heeft uitgehaald

De politie is momenteel bezig met een onderzoek. “Onze patrouilles werden verwittigd en er wordt extra toezicht gehouden in de nabijheid van de verschillende horecazaken“, vertelt commissaris Katrien Jonckheere van de Oostendse politie. “We blijven alert, maar we hebben geen extra manschappen ingezet. De patrouilles zullen echter nooit ver uit de buurt zijn.”

Het bericht werd gedeeld op sociale media.
Het bericht werd gedeeld op sociale media.© JRO

Bruno Boccasile (59), uitbater van de Oostendse Gaybar Valentino in de Fransiscusstraat heeft een vermoeden. “Een grap is het zeker niet, want anders zouden we al lang weten wie de grap heeft uitgehaald”, vertelt Bruno. “Afgelopen weekend was er hier een incident, misschien heeft die man er iets mee te maken. Maar dat weten we natuurlijk niet met zekerheid. Voor hetzelfde geld is het echt wel iemand die het op de gayscene gemunt heeft, he? Nu, wij blijven sowieso open. Op donderdag zijn we altijd dicht, maar vrijdag staan we er weer. Al zullen we wel alerter zijn dan anders. Woensdagavond hebben we na de dreiging toch beslist om gewoon open te doen, maar je merkt wel dat de klanten er niet helemaal gerust in zijn. Er was wat spanning aanwezig. Hoe dan ook, we laten ons niet zomaar doen. Ook wij hebben recht op bestaan. Niemand zal ons dat afnemen.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier