Gangster ontkent roofmoord op goudsmid

Gepensioneerd goudsmid Ardenoy hield van auto's. © a-LOO
Laurens Kindt

De 34-jarige Letse gangster die ervan verdacht wordt de roofmoord te hebben gepleegd op gepensioneerd goudsmid Robert Ardenoy (71) in april 2013 blijft zijn onschuld uitschreeuwen. Het proces over de roofmoord werd deze week ingeleid maar Sergey P. stuurde zijn kat.

De feiten waarvoor de Letse gangster Sergey P. zich moet verantwoorden, dateren van 11 april 2013. Het was de poetsvrouw van gepensioneerd goudsmid Robert Ardenoy die alarm sloeg. De vrouw wilde aan haar werkdag beginnen, maar de voordeur van de woning van Ardenoy in de Kortrijkse Vaartstraat bleef dicht. Op herhaaldelijk aanbellen reageerde de weduwnaar niet, de rolluiken waren die voormiddag om elf uur nog altijd naar beneden. Tegen de middag werd Robert Ardenoy verwacht bij zijn zoon in Wakken, maar ook daar daagde hij niet op. Zoon Glenn besloot om ‘s avonds een kijkje te gaan nemen in de woning en deed daar de macabere ontdekking. Hij vond er het lichaam van zijn vader, dat bijzonder zwaar toegetakeld was. De handen van Robert Ardenoy waren vastgebonden met zwarte snelbinders en de man had duidelijk heel wat slagen en schoppen te verwerken gekregen.

Goud

De speurders stonden aanvankelijk voor een raadsel. Uit de woning leek op het eerste zicht niets verdwenen, al was het voor niemand helemaal duidelijk hoeveel goud de gepensioneerde ambachtsman nog bewaarde op zijn zolder. Naar verluidt pochte hij daar graag mee op café, maar duidelijkheid daarover was er niet. Ook van inbraaksporen was geen sprake, wat de speurders deed vermoeden dat de moordenaar gezocht moest worden in de nabije omgeving van het slachtoffer.

“Behalve DNA is er geen enkel bewijs” – Brecht Pype, advocaat Sergey P.

Anderhalf jaar lang braken de speurders hun hoofd over de zaak, tot Sergey P. tegen de lamp liep bij een hele resem inbraken in West-Vlaanderen. Na zijn arrestatie werd een DNA-staal afgenomen en konden de speurders de link leggen met een bloedspoor dat in de woning van Ardenoy gevonden was.

DNA

Case closed, zo leek het. Sergey P. blijft echter ontkennen. Bij de inleiding van het proces over de roofmoord dinsdag weigerde hij zijn cel te verlaten om naar de zittingszaal te komen. “Hij heeft niet de intentie om te komen, hoewel ik hem daarvan probeer te overtuigen”, zei zijn advocaat Brecht Pype.

Volgens de raadsman is de motivering van P. daarvoor eenvoudig. “Hij zegt dat hij niets met deze zaak te maken heeft en ziet dan ook niet in wat hij hier zou moeten doen”, klinkt het. Volgens de verdediging van Sergey P. is de bewijslast tegen hem bijzonder mager. “Er is dat DNA-spoor, maar dat is ook alles. Andere bewijzen zijn er niet. En over DNA valt er heel veel te zeggen. Volgens ons is het dan ook niet bewezen dat hij het slachtoffer vermoord heeft”, aldus meester Pype, die samen met de bekende strafpleiter Johan Platteau de verdediging van Sergey P. op zich neemt.

Minachting

Openbaar aanklager Tom Janssens zag het met lede ogen aan. “Dat hij niet komt, is een blijk van minachting voor de rechtbank en de slachtoffers. Hij moet hier zijn, zodat de rechtbank hem kan ondervragen”, stelde hij onomwonden. Rechter Wouter Haelewyn deelde die mening en beval de persoonlijke verschijning van Sergey P. De man moet dus op 14 maart zelf naar de zitting komen waarop zijn zaak gepleit zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier