Frauderende drankhandelaar uit Oostrozebeke riskeert celstraf en gigantische schadevergoeding

Redactie KW

De eigenaar van een drankhandel uit Oostrozebeke moest zich dinsdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden.

Hij leverde fictieve facturen waardoor een zakenpartner, een likeurstokerij, verdoken verkopen op grote schaal kon realiseren. Het openbaar ministerie vordert 12 maanden, de Belgische staat vraagt 1,7 miljoen euro schadevergoeding.

Fictieve toonbankverkoop

Herman V. (70), de eigenaar van een drankhandel uit Oostrozebeke, leverde jarenlang fictieve facturen aan een likeurstokerij uit Stasegem. De stokerij leverde wijn en sterkedrank aan btw-plichtigen, zoals restaurants en cafés, zonder btw te vragen. Aanvankelijk deden ze dat via fictieve toonbankverkoop. Maar toen de fraude grootschaliger werd, riep de stokerij de hulp in van de drankhandel van Herman V., die fictieve facturen leverde.

Dankzij de facturen werd er voor ongeveer 4,5 miljoen euro geleverd aan btw-plichtigen. “Rekening houdend met een winstmarge van tweehonderd procent op wijnen en sterkedrank, hebben de bedrijven op die manier 13,5 miljoen euro aan niet-aangegeven verkopen mogelijk gemaakt voor hun afnemers”, stelt de procureur.

Wankele gezondheid

De bejaarde man wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. “Hij leverde niet alleen fictieve facturen, maar hij deed ook cashstortingen op zijn privérekening,” aldus de openbare aanklager. X.D., de eigenaar van de stokerij uit Stasegem, kon een minnelijke schikking treffen. De strafvordering tegen hem is vervallen. Voor Herman V. vordert het openbaar ministerie 12 maanden cel en een geldboete. De procureur vraagt ook een beroepsverbod en een verbeurdverklaring.

De verdediging vraagt rekening te houden met de leeftijd en de wankele gezondheid van de beklaagde. “Hij was niet de instigator van het systeem en hij heeft geen enkel financieel voordeel gehad aan de fictieve facturatie”, meent zijn raadsman.

De uitspraak is vermoedelijk voor 30 juni.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier