Franse jongeren die slaags raakten in tankstation langs E17 in Marke, riskeren tot vier jaar cel

© BELGA
Redactie KW

Vijf Franse jongeren uit Tourcoing riskeren twee tot vier jaar cel omdat ze op 17 april vorig jaar in de winkel van het tankstation Shell langs de E17 in Marke een massale nachtelijke vechtpartij ontketenden. De aanstoker en grootste geweldenaar daagde niet op voor zijn proces.

Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden, toonde het openbaar ministerie bij de start van het proces de camerabeelden van de bewuste nacht. Daarop was te zien hoe een klant van de tankshop plots rake klappen kreeg. De man liet zich niet onbetuigd en probeerde zich te verweren. Dat werkte bij het groepje Fransen als een rode lap op een stier.

Waar aanvankelijk enkel Farid M. (29) en Yassine H. (22) sloegen, keerden plots ook Abdelkader S. (20), Salah B. (20) en Rachid A. (20) zich tegen de man. Tal van rekken in de tankshop moesten er aan geloven en dat zorgde voor een ravage. Farid M. keerde na de eerste slagen nog eens terug om met een riem te slaan en volle sixpacks in het rond te gooien. Uiteindelijk gingen de Fransen met 2 doosjes tic-tac, één fles frisdrank en een sixpack bier aan de haal.

Tijdens het onderzoek vlogen vier daders in de cel. Ze bleven er tot halfweg maart. Twee maanden later kwam Salah B. bij een ongeval in verdachte omstandigheden om het leven in Tourcoing. Twee anderen stuurden hun kat. Het duo dat zich wél nog kwam verantwoorden, vroeg een voorwaardelijke celstraf. “De diefstal en slagen waren niet vooraf gepland”, klonk het. “Alles gebeurde onder invloed van alcohol.

De klant die klappen kreeg, stelde zich geen burgerlijke partij meer. Na de inleidende zitting kreeg hij van de ouders en broers van de beklaagden wat cash geld in de handen gestopt als vergoeding. De man tilde niet zo zwaar aan het geweld, in tegenstelling tot de openbare aanklager. “Crapuleus”, vond het OM het gedrag van de Fransen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier