Fikse boete voor Bruggeling die 10.000 euro werkloosheidsuitkering opstreek in de cel

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 28-jarige Bruggeling een geldboete van 4.800 euro opgelegd omdat hij een werkloosheidsuitkering bleef innen terwijl hij in de gevangenis zat. Philosophe N. streek op die manier onterecht liefst 10.500 euro op. Dat bedrag moet hij nu terugbetalen.

Philosophe N. zat tussen 2015 en 2018 een zestal keer achter de tralies voor oplichtingspraktijken en diefstal. Heel die periode bleef N. bij de RVA geregistreerd als volledig werkloos. Maar door mailverkeer tussen de RVA en de FOD Justitie kwam het gesjoemel aan het licht. “Omdat hij zijn controlekaarten verder bleef indienen inde de beklaagde ten onrechte 10.500 euro aan werkloosheidsuitkeringen“, verduidelijkte de arbeidsauditeur tijdens het proces.

Philosophe N. kwam niet opdagen voor zijn proces. Maar aan de politie verklaarde hij eerder dat hij in fout ging omdat hij depressief was door het gewelddadig overlijden van zijn broer in Zuid-Afrika. Volgens N. zou zijn broer om het leven zijn gebracht door de Rwandese overheid, maar volgens het federaal parket wijst alles in de richting van een wanhoopsdaad.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier