Failliete keukenverkoper krijgt voorwaardelijke celstraf

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Kortrijkse strafrechter heeft zich maandag uitgesproken in het dossier van een keukenverkoper, die ruim 100.000 euro aan voorschotten inde zonder de keukens te leveren. De man krijgt zeven maanden met uitstel en een boete.

De vijftiger zou volgens het parket maar liefst 132.000 euro aan voorschotten gestort hebben gekregen van klanten, die hun keuken niet geleverd zagen. De man misbruikte vennootschapsgoederen en gaf het faillissement van zijn keukenbedrijf ook te laat aan.

“Net voor de faillissementsverklaring zijn er bedragen uitgekeerd door de firma aan bedrijven waar de zaakvoerder, eerste beklaagde, een band mee had”, benadrukte de openbare aanklager. “Hij deed dat in plaats van voorschotten terug te betalen aan gedupeerde klanten met de resterende middelen.”

De klanten krijgen voorlopig hun geld nog niet terug

Nadat hij de frituur die hij twintig jaar runde, verkocht, stapte W.D.R. (57) mee in het Roeselaars keukenfiliaal dat zijn broer uitbaatte. In het begin gingen de zaken goed. Toen een grote Nederlandse keukenketen het bedrijf overnam, daalde de omzet met zeventig procent. “Door de spanningen en zorgen is zijn huwelijk op de klippen gelopen”, aldus de advocaat van de man. “Hij heeft de gezinswoning moeten verkopen, want die stond borg voor het bedrijf. Vandaag is cliënt een gebroken man. Hij is weer actief in de horeca.”

De rechter legt hem zeven maanden cel op, met uitstel. Naast die gevangenisstraf krijgt de vijftiger 6.000 euro boete, waarvan 1.200 effectief. De bvba moet 12.000 euro, waarvan de helft effectief, betalen. De klanten krijgen voorlopig hun geld nog niet terug. Dat moeten ze via de curator aanvragen, pas dan kan de rechter een bedrag toekennen.

De man vindt het naar eigen zeggen verschrikkelijk dat hij niet voor al zijn klanten een oplossing kon vinden, toen zijn firma over de kop ging.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier