Ex-Zehbi reageert: “Ik vond het te ver gaan”

Onder meer de trappen aan het Brugse station behoren tot het werkterrein van de bende. © Foto WK
Redactie KW

“Ik zat bij de Zehbi’s, ja. Maar ik ben er uit gestapt. Ik wilde niet in de problemen komen. Helaas was het al snel te laat en zat ik voor dat ik het wist even in de cel.” Aan het woord is een 15-jarig meisje. Ze zat enkele weken bij de Brugse meisjesbende die jonge meisjes in de stationsomgeving in elkaar sloeg.

Het meisje wil anoniem reageren en vertellen over de Brugse meisjesbende die de media de afgelopen dagen beheerste. Ze was er namelijk een tijdje zelf lid van. Ze heeft tijd om te praten, want ook zij werd preventief geschorst op haar school. “Tien dagen geen school. Ik spreek nu af met een andere vriendin die ook geschorst is. Samen gaan we eens naar Brugge of Oostende. Of we zitten een beetje in het station. We moeten ons alleszins nergens aanmelden of zo.”

De Zehbi’s werden amper een maand geleden opgericht. Het gaat om een groepje meisjes die elkaar “via via” leerden kennen. De naam betekent “mannelijk geslachtsorgaan” in straattaal. “Maar wij interpreteerden het als “vriendinnen”. We spraken af in Brugge en Oostende en hingen samen rond. We gingen vooral een beetje in winkels kijken. Meer eigenlijk niet. Met hoeveel we waren? Dat zeg ik liever niet”, vertelt het (ex-)lid.

“Uitgedaagd”

De vriendinnen beloofden dat ze elkaar zouden steunen als één van hen ruzie kreeg. Zo ontstond al snel het schrikbewind in en rond het Brugse station. Het jonge ex-lid van de bende is niet akkoord met het geweld, maar vindt de slachtoffers toch niet bepaald onschuldig. “Eerst en vooral wil ik duidelijk stellen dat ik zelf nooit geslagen heb. Maar de slachtoffers hebben onze bende wel altijd een beetje uitgedaagd. Al geef ik wel toe dat sommige meisjes van ons soms te boos werden en zich te agressief gedroegen. Maar zo zijn ze nu eenmaal, ze worden snel boos.”

De leidster van de bende, ook een 15-jarig meisje uit Brugge, zit momenteel in een halfopen instelling. De twee hadden sinds die plaatsing nog geen contact met elkaar. “Maar ik ga haar zeker niet laten vallen. Ze blijft mijn vriendin. Weet je, iedereen ziet haar als een slecht en een onbeleefd meisje. Maar tegen ons is ze altijd heel lief en doet ze niets verkeerd.”

In de cel

Ook het ex-lid zelf belandde even in de cel. Eerder deze week werd ze door de politie opgepakt omdat ze in het station was op het moment van nieuwe gewelddaden. “Een uur heb ik in die cel gezeten”, zegt ze. “Ik stapte uit de Zehbi’s omdat ik niet in de problemen wou komen. Maar uiteindelijk ben ik er toch tot over mijn hoofd in geraakt. Ik werd geschorst op school en belandde bij de politie. Dit was echt niet mijn bedoeling. Ik hoop zelfs dat ik een nieuwe kans krijg op school. Ik ben echt niet de agressieve leerling die ze denken. Integendeel, op het laatste filmpje dat op Instagram werd gepost zie je zelfs hoe ik samen met nog iemand anders tussen kom omdat we vinden dat het te ver ging.”

Over die filmpjes die na de vechtpartijen online geplaatst werden heeft het meisje dan weer geen enkel goed woord over. “Dat vind ik echt heel laag. Wie die filmpjes maakte? Dat ga ik niet zeggen, maar ik alleszins niet. Als ze die dan nog eens op sociale media verspreiden gaat het er echt wel over.”

Het meisje hoopt dat ze de hele heisa nu snel achter zich kan laten. “Ik heb enorm veel spijt van wat er gebeurd is. En ik hoop dat ik een tweede kans kan krijgen en zo mijn leven op school opnieuw op het juiste spoor kan krijgen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier