“Ex-vrederechter is een foefelaar”

Guido De Palmenaer.
Laurens Kindt

Het Gentse parket-generaal heeft voor de voormalige Oostendse vrederechter Guido De Palmenaer (65) een strenge toepassing van de strafwet gevorderd wegens schriftvervalsing, gebruik van valse stukken en witwas. De procureur noemde De Palmenaer “een foefelaar” en krijgt daarvoor steun van Frank De Palmenaer, broer van, die zich burgerlijke partij stelde.

De hele zaak, die een afsplitsing is van het grote corruptiedossier tegen de voormalige vrederechter, gaat terug op de vondst van bundels cash geld in de kluis van Guido De Palmenaer in zijn woning in Oostende. Bij een huiszoeking troffen de speurders daar geld in, dat nog verpakt zat in de wikkels van een Zwitserse bank. Uit verder onderzoek bleek dat De Palmenaer inderdaad tot 2011 over een Zwitserse rekening beschikte én dat hij ook in Luxemburg een rekening had. Van beide rekeningen was echter geen spoor terug te vinden in de persoonlijke belastingaangifte van de voormalige vrederechter. De Palmenaer had wel al een regularisatie-aanvraag ingediend voor bepaalde buitenlandse tegoeden, maar die rekeningen had hij niet vermeld. “Als je regulariseert, dan moet je volledig regulariseren”, advocaat-generaal Francis Desterbeck. “Wij beschouwen dit als ernstige fraude. Noem mij maar onnozel, maar als je in Zwitserland een rekening hebt en je sluit die af om vervolgens al het geld cash mee te nemen naar België in de koffer van je auto, dan heb je toch duidelijk de bedoeling om iets te verhullen. Vergeef me de uitdrukking maar meneer is een foefelaar, dat komt duidelijk naar voren in dit dossier”, klonk het.

Op de bewuste Zwitserse rekening stond 349.000 euro. Volgens Guido De Palmenaer kreeg hij dat geld in 2009 als schenking van zijn moeder, die in 2017 overleed, en sloot hij de rekening af in 2011. Zijn broer Frank, vastgoedmakelaar en CEO van een groot studieadviesbureau in Gent, is het daar niet mee eens. Hij stelde zich vandaag burgerlijke partij tegen zijn eigen broer. “Het geld op die rekening is afkomstig van hun moeder en had dus opgenomen moeten zijn in de nalatenschap van de overleden moeder. Blijkbaar heeft Guido De Palmenaer het bestaan van dat geld bewust verzwegen”, pleitte zijn advocate voor het hof van beroep. Frank De Palmenaer, kandidaat voor het Vlaams Parlement op de lijst van Open VLD in Oost-Vlaanderen, wil dat de rechtbank een deel van het te verbeurd verklaren geld aan hem toewijst.

“Iedereen wil blijkbaar die 349.000 euro, maar de enige rechtmatige eigenaar van dat geld is mijn cliënt”, pleitte advocaat Luc Arnou voor Guido De Palmenaer. Hij vroeg de vrijspraak over de hele lijn. “Guido De Palmenaer heeft dat geld gekregen van zijn moeder en dat is een perfect legale schenking geweest. Het is duidelijk dat zijn broer Frank, die blijkbaar bijzonder geïnteresseerd is in deze zaak, mee op de kar springt van het openbaar ministerie en zo hoopt om aan centen te geraken. Maar men slaat de bal compleet mis. Dit onderzoek is als de spreekwoordelijke olifant die een muis gebaard heeft”, klonk het. Ook Guido De Palmenaer zelf nam het woord. “Ik ben overal afgeschilderd als de corrupte vrederechter, de zware fiscale fraudeur die alleen op geld belust is maar ik wil dat beeld rechtzetten. Had ik zelf aan de Bijzonder Belastingsinspectie niet verteld over die Zwitserse rekening, dan had ik hier niet in de rechtbank gezeten! Het was net om te bewijzen dat ik niet corrupt ben dat ik het bestaan van die rekening onthuld heb. Men zegt dat ik op geld belust ben, maar ik heb in mijn carrière veel dingen gratis en belangeloos gedaan. Op de studienamiddagen voor vrederechters die ik organiseerde betaalde ik zelfs de koffie en de koekjes uit eigen zak!”, haalde hij aan.

Op donderdag 27 juni velt het hof van beroep een arrest in deze zaak. Ondertussen staat het dossier over de corruptiezaak nog ‘on hold’. De kamer van inbeschuldigingstelling beslist eind deze maand of alle procedurele euvels in die zaak van de baan zijn en het proces heropgestart kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier