Ex-cipier krijgt zeven jaar celstraf voor zware mishandelingen bij elf vrouwen

© AFr
Redactie KW

Een voormalige cipier van de Brugse gevangenis heeft zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor het terroriseren van elf vrouwen die hij via de datingapp Tinder had leren kennen. Yannick M. (26) verleidde zijn slachtoffers als een ware gentleman, maar al snel kwam zijn ware aard boven. Hij mishandelde hen en hield ze zelfs gevangen.

Een psychopaat en extreme narcist waarvoor geen behandeling bestaat.” De gerechtspsychiater was in zijn rapport niet mals voor Bruggeling Yannick M. (26). Het openbaar ministerie zag een telkens terugkerend patroon in diens werkwijze: op de eerste afspraakjes gedroeg M. zich als een ware gentleman. Maar al na een paar dagen of weken kwam zijn ware aard boven en onderwierp hij de meisjes op brutale wijze aan zijn wil.

Manipulatief

“Hij was zeer manipulatief en slaagde erin om zijn slachtoffers te doen geloven dat zij schuld troffen aan elke ruzie”, stelde de procureur tijdens het proces in de Brugse strafrechtbank. “Ze moesten op hun knieën om vergiffenis smeken of zelfs een goedmaakplan opstellen. Zijn perverse seksuele behoeftes moesten onmiddellijk bevredigd worden.”

M. dwong zijn slachtoffers met geweld tot onbeschermde, veelal anale seks. Dat hij besmet was met het herpes-virus kon hem volgens het OM niet schelen. Een van zijn slachtoffers, een jonge vrouw uit Knokke, besmette hij effectief met het virus. Om totale controle uit te kunnen oefenen nam hij soms hun sleutels, gsm en portefeuille af. Vaak ging M. over tot opsluiting van zijn slachtoffers en gebruikte hij ook zwaar fysiek geweld waarbij hij zelfs wapens hanteerde, zoals een mes of een hamer.

Ook vernedering behoorde tot zijn vaste tactiek. “Hij zette ze naakt op de gang, dwong ze om hun fouten op te sommen of nam naaktfoto’s om hen te chanteren. En wanneer ze het toch aandurfden om de relatie te verbreken begon hij hen op extreme wijze te stalken. Niet enkel met telefoontjes en berichten, maar ook door hen te achtervolgen en hen het gevoel te geven dat ze nooit meer van onder zijn controle zouden wegraken”, aldus nog de procureur.

Meteen hervallen…

In de zomer van 2017 werd M. voor de eerste keer aangehouden. Op dat moment had hij al drie slachtoffers gemaakt. Die waren zodanig bang dat ze niet naar de politie durfden te stappen. Na drie dagen kwam M. voorwaardelijk vrij, maar herviel hij meteen in zijn oude gewoontes en nog acht meisjes werden door hem geterroriseerd. Ze werden verkracht, geslagen en belaagd. Eén van de meisjes verkrachtte hij anaal met seksspeeltjes, een ander bewerkte hij in het gezicht met een mes. M. belandde uiteindelijk opnieuw achter de tralies, en daar zit hij nog steeds. Hij werd intussen ontslagen als cipier.

De strafrechter veroordeelde hem maandag tot zeven jaar effectieve celstraf. M. aanhoorde zijn straf zonder enige emotie. Negen van de elf slachtoffers stelden zich burgerlijke partij in de zaak. Een vrouw die lange tijd een relatie had met M. kreeg van de rechter een schadevergoeding van 14.000 euro toegekend. In totaal kende rechter de slachtoffers 40.000 euro schadevergoeding toe.

“Ik ben blij met deze uitspraak want ik dacht eerlijk gezegd dat hij zou wegkomen met drie jaar cel”, reageerde een van de slachtoffers na het vonnis. De jonge vrouw sprak een paar keer af met M. en had twee maanden contact met hem. Maar een echte relatie hadden ze naar eigen zeggen niet. Wat M. precies met haar uitspookte wilde ze niet zeggen. “Maar ik ben nog altijd in therapie bij een psycholoog. Ik moet mij sterk houden. We moeten erdoor.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier