Ex-boekhouder Novabil uit Kortrijk staat terecht voor miljoenenfraude

Redactie KW

Een voormalige boekhouder van Volvoverdeler Novabil uit Kortrijk riskeert maar liefst vier jaar celstraf omdat hij voor 3 miljoen euro betalingen van klanten in eigen zakken zou hebben gestopt. Jan C. (60) uit Bredene stond voor de rechter terecht, maar ontkende categoriek. “Ik deed mee aan een fraudesysteem binnen het bedrijf, maar werd er geen cent rijker van”, ging hij in de tegenaanval.

De bom bij Novabil, concessiehouder van Volvo met vestigingen in Kortrijk, Waregem en Moeskroen, ontplofte eind 2014. Bij een btw-controle bleken er tal van onregelmatigheden in de boekhouding. Volgens het openbaar ministerie kwam aan het licht dat boekhouder Jan C., die er tussen 2003 en 2013 werkte, regelmatig cash geld of bankcheques van klanten verduisterde door op eigen rekening of die van één van zijn vennootschappen te storten, in totaal voor zo’n drie miljoen euro. Geld dat volgens Novabil spoorloos is, want de schimmige vennootschappen van C. zijn ondertussen verkocht aan een Chinese groep op de Seychellen.

Jan C. bekende dat hij meewerkte aan een fraudesysteem, maar volgens hem gebeurde dat met medeweten van Novabil en haar zaakvoerder om de fiscus te kunnen oplichten, extra btw te kunnen recupereren en met een zwarte kas te kunnen werken om commissies van verkopers te kunnen betalen. “Na onderzoek door de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) moest Novabil miljoenen boete betalen en die rekening probeert men nu door te schuiven”, aldus de verdediging.

Hogere bonussen van Volvo

“Denk je nu echt dat één iemand ongemerkt jaarlijks de opbrengst van een hele showroom zou kunnen verduisteren zonder dat iemand, zelfs de bedrijfsrevisor niet, het opmerkt? De hele boekhouding bij Novabil was één grote fraude. Net zoals er wordt gefraudeerd met fictieve mailadressen om de klantentevredenheid op te krikken en dus hogere bonussen van Volvo te verkrijgen. Precies omdat C. besefte dat het fraudesysteem niet oneindig zou kunnen blijven duren, is hij in 2013 vertrokken.”

“Ik heb spijt dat ik aan het systeem heb meegewerkt, besefte dat ik daardoor mogelijk op een beklaagdenbankje terecht zou kunnen komen, maar had nooit gedacht hier alleen te zouden moeten staan“, aldus Jan C. Hij vroeg de vrijspraak. Op zijn strafblad prijkt wel al een veroordeling uit 1990 tot twee jaar voorwaardelijke celstraf voor schriftvervalsing.

Novabil eist schadevergoeding

“Ik pik die beschuldigingen van georkestreerde fraude niet”, reageerde een geëmotioneerde zaakvoerder van Novabil Mike Byttebier. “Door die mol, die buiten ons medeweten al veroordeeld was toen hij in dienst kwam, was mijn bedrijf met 53 werknemers bijna failliet. Enkel dankzij de steun van de huisbankiers en loyale medewerkers hebben we overleefd en zijn we opnieuw recht gekrabbeld.” Novabil eiste een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro. Vonnis op 5 november.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier