Ex-advocate die demente bejaarde voor 112.000euro oplichtte, vraagt opschorting van straf

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 53-jarige ex-advocate, vraagt in beroep opschorting van straf voor de oplichting van een demente cliënte. Ze sluisde ruim 112.000euro door naar haar eigen spaarrekeningen waarmee ze haar verbouwingen betaalde. “Je moet geen hoog opgeleid jurist zijn, om te weten dat dit niet kan!”, aldus het openbaar ministerie die een jaar cel vorderde.

Toen ze nog stagair-advocate was, werd A.C. uit Oostende aangesteld als voorlopig bewindvoerdster van een bejaarde vrouw. De vrouw was al geruime tijd dement en niet in staat om nog langer voor haar eigen rekeningen in te staan. Een vrederechter duidde daarom A. C. aan, die haar geldzaken moest beheren. Op een gegeven moment moest haar cliënte naar een rusthuis en werd haar rijwoning voor 120.000 euro verkocht. Na wat kosten bleef daar uiteindelijk nog 112.500 van over. Maar dat geld sluisde de advocate door naar haar eigen spaarrekeningen. Een rekening werd pas een maand voordien geopend. Met dat geld betaalde ze de verbouwingen aan haar huis, kleding en de studentenkoten van haar kinderen. Pas toen een nieuwe bewindvoerder werd aangesteld, kwam het bedrog uit. Op dat moment was al meer dan 65.000 euro opgesoupeerd. “Problemen op haar werk en financiële moeilijkheden”, gaf haar advocaat als voornaamste reden op. In eerste aanleg werd ze veroordeeld tot drie maand met uitstel en een boete van 1.200euro. In beroep hoopt ze op opschorting van straf. “Ze is pas op middelbare leeftijd begonnen aan haar studies rechten. Nu is ze volledig verbrand, weggejaagd zelfs van de balie!” Om haar huidig werk niet te verliezen, pleitte hij voor een opschorting van straf om haar blanco strafblad te kunnen behouden.

Maar het openbaar ministerie vraagt in beroep één jaar cel. “Een zwak persoon heeft begeleiding nodig. Problemen met het inkomen, verrechtvaardigen niet wat hier gebeurd is. Je moet geen hoog opgeleid jurist zijn om te weten dat dit niet kan!” Intussen is al zo’n 48.000 euro terugbetaald en volgt binnenkort nog zo’n 20.000 euro. Het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV) stortte intussen ook al 51.353 euro terug, ook al nam het 51.618euro van de rekening in beslag. Waarom er een verschil is van een paar honderd euro en of inderdaad een nieuwe schijf van 20.000euro werd terugbetaald, wordt bekeken op 13 juni. Afhankelijk van die uitkomst, volgt wellicht in het najaar een definitief arrest.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier